Dobila sam pakiranje pira pa me to prisililo da nešto i napravim s tim žitaricama koje iz nepoznatog razloga nemam u svom jelovniku. Pir je i nutritivno super žitarica.
U svojem sastavu, pir sadrži vrstu ugljikohidrata koji imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, ali i stimulaciji imunološkog sustava organizma. Osim toga, sadrži 10-12% više proteina od obične pšenice, što ga čini jako dobrim izvorom proteina te sadrži esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani koja nije životinjskog porijekla.
Dakle, osim što pir sadrži vrijedne aminokiseline u odličnom omjeru te ugljikohidrate, sadrži i masti, vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge).
Dakle, pir svakako treba imati u jelovniku. A ako ne znate što s njim, evo jednog jednostavnog recepta za pirove kuglice:
Sastojci:
- 125 g pira
- 50 g grožđica
- 50 g oraha, malo usitnjenih
- 25 ml javorovog sirupa ili meda
- cimet
- klinčići
- kokosovo brašno, za valjanje
Navečer stavite pir da se namače pa ga ujutro skuhate prema uputama na pakiranju. Kad je pir skuhan, procijedimo da i sameljemo u blenderu. Dok se kuha, namočimo grožđice pa ih potom procijedimo i dodamo mljevenom piru. Dodamo sve ostale sastojke i dobro promiješamo pa ostavimo da malo stoji u hladnjaku, da se sve dobro sljubi.
Potom mokrim dlanovima oblikujemo kuglice i uvaljamo ih u kokosove mrvice.
*Umjesto grožđica možete koristiti neko drugo sušeno voće, primjerice brusnice, a umjesto oraha možete staviti recimo lješnjake. Svakako je jako fino.
Objavljeno 27.01.2017.