Mljevena puretina je zakon. Napravim različite okruglice ili burgere s njom i imam fin i kvalitetan obrok, a onda tome dodam salatu, rižu ili što god mi se uklapa u plan za taj obrok i garantiram da je cilj tog obroka ispunjen na najbolji način.
Mesne okruglice sam ponovo počela pripremati i jesti nakon boravka u Stockholmu. Naime, ondje su te mesne kuglice pravi nacionalni simbol. Jedu ih s pire krumpirom i džemom od jedne posebne vrste brusnica. Istina, dok su njihove kuglice od crvenog mesa, ja svoje češće napravim s puretinom. Ali zadovoljstvo je jednako ;)
Sastojci:
Za okruglice:
- 500 g mljevene puretine
- 2 žlice mlijeka
- 1 žlica sitnih zobenih pahuljica
- 1 žličica ribane korice limuna
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica svježeg peršina
- sol, papar
Za rižu:
- 100 g riže
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žličica ribane korice limuna
- 2 žlice ribanog parmezana
- sol, papar
Sve sastojke za okruglice (osim maslinovog ulja= pomiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu pa ostavite da malo stoji. Među dlanovima oblikujte mesne okruglice željene veličine. Na tavi zagrijati maslinovo ulje pa kuglice posložiti jednu pored druge. Peći sa svih strana, dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju.
Kad su kuglice gotove, izvaditi ih na tanjur na kojem je papirnati ubrus, da se iscijedi višak masnoće.
Na istu tavu u kojoj se peklo meso, istresite sad rižu i uz stalno miješanje dinstajte 1-2 minute, dok rubovi riže ne počnu dobivati boju. Dodajte sitno sjeckani češnjak i peršin pa onda i limunov sok, ribanu koricu limuna i oko pola litre vode pa pustite da se kuha. Smanjite temperaturu pa u rižu dodajte mesne okruglice i na laganoj vatri sve zajedno kuhajte oko 15 minuta. Za to vrijeme riža će se skuhati, kuglice će omekšati, a voda će ispariti.
Stavite na tanjur i pospite parmezanom.
Objavljeno 24.10.2016.