Mnogima su prva asocijacija na jesen - kesteni! Ili kiša ;)
Karakterističan miris pečenih kestena koji se proširi centrom grada, mnoge privuče da prohladne jesenje dane provedu u šetnjama i uživanju u slatkastom okusu i aromi kestena. Ako volite kestene, povedite nekoga dragog u kino i umjesto u kokicama, uživajte u kestenima uz neki dobar film.
Plod kestena spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53% čini voda, 2,9 grama su bjelančevine, 2 grama su masti, 44 grama su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44% u sirovoj sjemenci, po čijoj je količini usporediv s krumpirom. Stoga, kao ni s krumpirom, ni s kestenima ne treba pretjerivati.
Plod kestena je još bogat kalcijem, kalijem, a sadrži i fosfor, željezo, te većinu vitamina B skupine. Kesten je lako probavljiv, a bjelančevine (4%) koje sadrži po vrijednosti su slične onima iz jaja.
Naša Kristina nam je prije nekoliko dana poslala puslice s kestenom koje smo u međuvremenu isprobali i oduševili se ppa recept dijelimo s vama:
Sastojci:
- 4 jaja
- 1/2 avokada
- 100g tamne čokolade
- 200g kuhanih kestena
Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte mljevene kestene. Žlicom stavljajte smjesu na papir za pečenje (okrugli oblici) i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva. Ogulite avokado i izmiksajte ga štapnim mikserom. Dodajte rastopljenu čokoladu (na pari). Punite puslice tako da idu dvije puslice i između krema.
I to je to.
Uživajte u kestenima, dok ih ima!
Objavljeno 26.10.2015.