Između ostaloga na Tajlandu, zaljubila sam se i u curry. Pojam curryja općenito označava vrlo začinjeno kuhano jelo od različitih vrsta namirnica, a na zapadu se pojam prošireno koristi za mnoge začinjene umake spremljene prema načelima južnoazijskih kuhinja.
Osim toga, curry je pojam i za začin, odnosno začinsku mješavinu koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica.
Na Tajlandu se curry radi sa svim vrstama mesa i plodovima mora, i svaki koji sam probala mi je bio jako, jako fin pa sam odlučila nešto slično napraviti i doma.
Da sve bude što prije gotovo koristila sam express lonac koji je uređaj svih uređaja, ako želite imati brzo kuhan komad crvenog mesa. Naime, već u 45 minuta, moj komad ramsteka od kilu i pol je bio kuhan i curry je bio spreman za jesti.
Sastojci:
- 1,5 kg ramsteaka ili drugog goveđeg mesa za juhu
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 glavica luka
- 3 krumpira
- 4-5 mrkvi
- 5 češnjeva češnjaka
- 1 limenka kokosovog mlijeka (kreme)
- 1/2 litre temeljca ili vode
- 1,5 žlica curryja
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1 žličica origana
- 1/4 žličice začinske paprike
Luk i češnjak narežite na što sitnije, mrkvu na kolutove, krumpir na kockice. Ekspress lonac stavite na toplu ploču pa stavite kokosovo ulje, kad se zagrije (otopi), dodajte luk i češnjak i uz miješanje dinstajte oko 2 minute.
Potom dodajte meso koje ste narezali na kockice i dinstajte 4-5 minuta, dok ne dobije nježno smeđu boju sa svih strana.
Nakon toga u lonac dodajte sve ostale sastojke, sve dobro promiješajte i zatvorite i stavite da se kuha. Kad ventil od lonca počne pištati, smanjite vatru na umjerenu i ostavite da se kuha oko 45 minuta.
Kad je gotovo, jednostavno, uživajte u svom curryju.
Objavljeno 17.03.2017.