Ovo je obrok koji ćete pripremiti nekome koga zaista volite. Jako, jako. Ovo je obrok koji ćete podijeliti s osobom s kojom želite podijeliti nedjeljno poslijepodne. Dakle, ovo je obrok samo za posebne.
- 1/4 srednje velike butternut ili hokkaido bundeve
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 manje glavice luka, nasjeckane na što sitnije
- 80 g riže
- 30 ml bijelog vina
- 400 ml pilećeg temeljca ili vode
- 2 žlice parmezana
- Sol
Pećnicu zagrijete na 200 stupnjeva pa bundevu narezanu na kriške stavite peći na papir za pečenje. Pečete 40-ak minuta, odnosno dok ne postane mekana. Kad je pečena, izvaditi iz pećnice, ohladiti i vilicom meso bundeve skinuti s kore i staviti u zdjelu pa stisnuti vilicom dok ne dobijete pire.
Dok se bundeva peče, u posudi zagrijete maslinovo ulje pa stavite na sitno nasjeckan luk da se dinsta dok se ne zacakli. Potom dodajte opranu rižu pa promiješajte oko minute, da se malo sljubi. Potom dodajte vino i pustite da riža upije vino. Dodajte trećinu temeljca, promiješajte i pustite da se kuha na laganoj vatri dok tekućina ne ispari. Pa dodajte još dvaput istu količinu temeljca. Provjeravajte je li riža kuhana i pazite da se ne prekuha, bitno je da ostane al dente.
Na kraju u rižu umiješajte pire od bundeve i dodajte parmezan pa promiješajte. Pustite 10-ak minuta da odstoji sa strane, da se arome sljube i riža upije tekućinu.
Objavljeno 28.11.2017.