Postoji jedna namirnica koju sam cijeli život imala tek povremeno u prehrani. Točnije - gotovo nikad. ROGAČ. No kad sam otišla na Vis to se potpuno promijenilo. Na Visu ćete rogač pronaći u svim oblicima: od rakije, do različitih slastica, među kojima ćete teško odabrati najbolju jer su sve - izvrsne. Tada je zapečaćena moja ljubav prema rogaču - zauvijek.
U 100 g rogača dobit ćete 222kcal i 4,6 g proteina, 89 g ugljikohidrata i manje od 1% masti. Od minerala u rogaču ima značajna količina kalcija, željeza, magnezija i fosfora te cink, bakar, mangan i selen. U 100 g rogača, nalazi se 40g vlakana što ga čini izvrsnim izvorom vlakana. Također, odličan je i izvor vitamina D te vitamina B skupine.
No, ono što je "najopipljivije" kad rogač imate u kući ikad želite nešto s njim raditi jest to da - nalikuje čokoladi pa ga se može dodati u slastice u koje po originalnom receptu ide čokolada. Budući da je prirodno sladak, uz rogač u kolače ne dodajete šećer pa je dobar način izbjegavanja dodatnih količina šećera.
Budući da je bogat vlaknima, rogač izvrsno utječe na probavu. Također, utječe na smanjenje razine kolesterola, a prema nekim studijama pozitivno utječe na stanice karcinoma.
Evo jedne brze ideje što napraviti s rogačem:
Puding od rogača s bananama
- 1 banana
- 1 žlica kakaa u prahu
- 2 žlice mljevenog rogača
- 2 žlice cijeđene naranče
- 1 žlica na sitno nasjeckanih oraha
- 1 žličica kokosovih mrvica
Bananu vilicom stisnite u pire. Kad se smjesa ispasira, dodajte rogač i kakao i promiješajte. Dodajte narančin sok i sjeckane orahe i sve dobro promiješajte pa servirajte. Po vrhu pospite mrvicama kokosa.
Objavljeno 22.05.2015.