Nije komplicirano, ne brinite. Mnogi kažu da je jedan od razloga zašto ne jedu ribu "kompliciranost njezina spremanja" i to je jedna od većih prehrambenih predrasuda. Naime, ribu možete bez imalo brige staviti u pećnicu, na papir za pečenje i tako je ispeći u 30-ak minuta i to je to ;) Može li jednostavnije od toga?
Jučer ujutro sam, tradicionalno otišla na plac pa sam iskoristila priliku i za malo bolji komad ribe. Odluka je bila - brancin. Ako vam je ova riba iz nekog razloga neprihvatljiva, možete je zamijeniti bilo kojom bijelom ribom, od oslića do čega god drugoga...
Dakle, krećemo:
- 200 g filea brancina
- 1/2 luka
- 10-ak cherry rajčica
- šaka svježeg peršina
- 1 žlica maslinovog ulja
- malo soli i papra, po želji
Brancin sam kupila cijeli, ali sam zamolila ribara da mi ga filetira (očisti od središnje i većih kosti). Zagrijala sam tavu, brancin malo posula soli i paprom i kad se tava zagrijala ispekla ga sa svake strane 2-3 minuta. Skinula sam ga s tave i stavila na stranu.
Na tavu stavite malo maslinovog ulja pa kad se zagrije stavite na trakice narezan luk. Poklopite i pustite da se pirja, a po potrebi dodajte malo vode. Kad se malo luk omekša, dodajte na polovice narezane cherry rajčice i dinstajte 3-4 minute, dok se rajčice lagano ne omekšaju. Ipak, pazite da se ne smljackaju.
Pretresite rajčice na tanjur. Preko njih stavite file brancina i prije serviranja dodajte sitno narezan svježi peršin. Uslast!
Objavljeno 29.06.2015.