Kad god nemam ideje za pripremu obroka, odem kod Darka i potražim nešto jednostavno, fino i dovoljno neobično da zadovolji i moju želju za isprobavanjem novih kombinacija i okusa.
Danas sam odabrala saft s muškatnom tikvom, kikirikijem i mesom.
Sastojci:
- 300 g svinjskog odreska
- 400 g muškatne tikve
- 200 g žutog luka
- 4 režnja češnjaka
- 2 jušne žlice maslaca od kikirikija
- 500 ml goveđeg temeljca
- 100 ml suhog stolnog vina
- mljevena crvena paprika, sol, papar i ostali začini po želji
Muškatnu tikvu u komadu stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva, oko sat vremena.
Za to vrijeme pripremite domaći maslac od kikirikija. Ja sam koristio oljušteni prženi i slani kikiriki kojeg sam u sjeckalici pretvorio u maslac te dodao još malo soli. Ako imate sjeckalicu slabije jačine, u kikiriki dodajte malo ulja kako biste ga lakše pretvorili u maslac.
Kad je tikva pečena, ogulite je i nasjeckajte na veće komade. Ubacite je u sjeckalicu i usitnite u pire.
U loncu zagrijte malo ulja pa stavite dinstati sitno sjeckani luk i češnjak te svinjetinu narezanu na kockice. Kad luk postane staklast, a svinjetina promijeni boju, dodajte pola žličice mljevene crvene paprike (slatke ili ljute, po želji) i dvije žlice maslaca od kikirikija. Promiješajte i dinstajte još pola minute, a zatim ulijte 100 ml suhog bijelog vina i dinstajte još 2 minute.
Na kraju dodajte pire od muškatne tikve i 500 ml goveđeg temeljca. Poklopite lonac i kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri. Ako vam se tijekom kuhanja saft previše reducira i zgusne, možete ga razrijediti temeljcem. Ako vam ostane rijedak, zgusnite ga dodavanjem pirea od tikve ili na klasičan način – dodavanjem brašna razmućenog u malo vode.
Saft poslužite uz rižu, tjesteninu ili njoke. Kod serviranja ga možete posuti cijelim kikirijem, kockicama pečene tikve i nasjeckanim peršinom.
Izvor: Darkova web kuharica
*Fotografije su pod copyrightom autora i nije ih moguće preuzimati.
Objavljeno 19.06.2017.