Moja je filozofija po pitanju lignji vrlo jednostavna: kad ih jedem, onda moraju biti jadranske. Pa makar to bila samo 2-3 puta godišnje. Tko god je usporedio naše i ove patagonijske za da su - neusporedive. Dakle, jučer sam nakon jaaako dugo vremena došla do par komada jadranskih lignji. Jedna je završila u salati:
- 150 g lignje
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- sol, papar
- 5-6 cherry rajčica
- 2-3 lista zelene salate
- 1 limun, iscijeđen sok
- peršin, metvica
Lignje narežite na kolutove oko prst debljine. Zagrijte 1 žlicu ulja na tavi, dodajte sitno narezan češnjak pa kad se zacakli dodajte lignje. Dodajte sol i papar i pecite lignje 3-4 minute. Ne treba pretjerivati s pečenjem jer lignje onda postanu “gumene”.
Procijedite lignje i stavite ih u posudu. Dodajte preostalo ulje, sitno narezane začine i na polovice nasjeckane cherry rajčice. Servirajte na zelenoj salati. Gotovo je za 15 minuta, maksimalno.
Objavljeno 07.07.2015.