Nastavila sam sinoć u crvenomesnom tonu. Na red je došla janjetina. Nisam o tome pisala dosad, iako zaslužuje cijelu jednu seriju tekstova – ali imam izvrsnog mesara. Naime, dobar mesar je važniji možda od dobrog liječnika. Ako je prvo dobar, drugi će ti vrlo rijetko trebati. Istina, uz dobrog mesara, važan je dobar ribar, dobra bakica s povrćem i dobra gospođa s domaćim jajima. Dobra frizerka i vodoinstalater su samo dodatne životne vrijednosti ;)
Dakle, mesar! Odem mu u posjet najčešće jedanput tjedno i kažem: „Daj mi sve što je dobro!“ On sve nareže, pripremi, razdvoji… kad mi stavlja u vrećice kaže: „U plavoj je biftek, u crvenoj teletina…“ I onda je nekidan rekao i dodatno: „U prozirnoj ti je janjetina. Narezao sam ti par janjećih steakova…“
I tako, na tanjuru imamo janjetinu. Volim je svakakvu, volim i taj njen miris… No, kako nejačešće nemam previše vremena za pripremu, odresci su uvijek dobrodošli – par minuta sa svake strane, pa u kljun ;)
U naletu salata za večeru, jučer sam složila salatu s janjetinom, avokadom i cherry rajčicama. Baš kao što i zvuči, ova salata je produkt random namirnica koje sam pronašla u hladnjaku.
- 150 g janjećeg buta (ili neki drugi dobar crvenog komad)
- 3 cherry rajčice
- 1 avokada
- 80 g zelene salate
- 4-5 listova svježeg bosiljka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 limuna, cijeđenog
Janjetinu ispecite na gril tavi. Avokado narežite na kockice, cherry rajčice na polovice, zelenu salatu natrgajte na sitno. Sve sastojke stavite u posudu i promiješajte.
Dobar tek!
Objavljeno 19.06.2015.