Ovo će za mnoge biti too much, a za odvažne izazov. Moram priznati da sam i sama ovaj recept imala pripremljen jako dugo vremena u folderu „Probati“. I došao je taj hrabri dan kad sam se odvažila za ovaj čin:
Salsa od višanja kao umak za tjesteninu!
Sastojci:
- 1 manji luk
- 2 crvene paprike
- 300 g višanja, očišćenih od koštica
- 2 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 limun, iscijeđen
- 200 g pelata
- Šaka peršina
- Sol i papar, po želji
Postupak:
Zagrijala sam 2 žlice maslinovog ulja na grill tavi na maksimalnoj temperaturi. Luk sam očistila i prerezala na pola, te ga zajedno s cijelom paprikom bacila na tavu. Pekla sam na tavi 3-4 minute, dok se na površini paprike nisu počeli raditi mjehurići, uz okretanje da se ispeku sa svih strana. Skinula sam s tave i ostavila da se hladi. Kad se ohladilo, luk sam narezana na sitno, a papriku očistila od sjemenki te također narezala na sitne kockice.
Na toplu tavu sam sad stavila žlicu maslinovog i kad se ugrijalo bacila višnje (10-ak sam ostavila sa strane) te dinstala dok se po njima nisu počeli raditi mjehurići, oko 2-3 minute.
Tada sam višnje, pelate, nasjeckane luk i papriku, sitno narezan češnjak i limunov sok ubacila u blender i miksala dok nisam dobila smjesu željene teksture. Svidjela mi se ideja da sve ostane u manjim komadićima pa je to blendanje trajalo tek 15-ak sekundi. Inače bih imala kremicu. Na kraju sam dodala malo soli i papra, sitno nasjeckan peršin te preostalih 10-ak višanja koje sam prerezala na polovice.
Uz ovaj umak sam skuhala tjesteninu i imala super-ludi ručak! Slatkasto-kiselkasto-sočno-ukusno-lijepo!
Objavljeno 02.07.2015.