Moja kolegica Josipa voli škampe, a još više voli kad ih netko fino pripremi i pozove je u goste na gozbicu sa škampima. Ovoga puta joj je to veselje priuštila prijateljica Anamarija koja je škampe napravila na ukusan i jednostavan način.
Evo kako:
- 800 g škampa
- 1,5 glavica luka
- 100 ml maslinovog ulja
- šaka listića peršina
- 5 češanja češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- 2 oguljene rajčice srednje veličine
U duboljoj tavi zagrijete maslinovo ulje pa ubacite na sitno nasjeckan luk. Kad se luk zacakli, dodajete škampe. Kada škampi dobiju lijepu boju, dodate na sitno nasjeckane rajčice i malo vode. Po želji možete dodati malo pasate, ako želite da umak ima više aromu rajčice. Pustite da se krčka, a po potrebi dodajte vodu. Nakon 20-ak minuta, dodati češnjak i peršin, na sitno nasjeckan. Pustiti da se krčka još 20-ak minuta pa dodati bijelo vino i pustiti još 15-ak minuta.
Možete poslužiti s rižom, tjesteninom ili nekim žitaricama. Ili jednostavno jedete samo i uživate. Umak je jako fin jer poprimi aromu škampa.
Po želji sa škampima možete staviti i nekoliko na kolutiće narezanih lignji.
Anamarija, drugi put pošalji dostavom u redakciju! ;)
Objavljeno 24.05.2017.