Avokadu mnogi zamjeraju što je - mastan, a bez pretjerano izraženog okusa. No, upravo je nutritivni sastav i vrijednost nešto što čime se avokado zaista može pohvaliti pred ostalim voćem. Da, mnogima je neobično što se avokado uopće ubraja u voće.
Naime, dok je sve drugo voće ponajprije sastavljeno od ugljikohidrata, avokado u najvećem postotku čine masti. Osim toga, avokado ima najveći udio proteina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija. Kao i maslinovo ulje, avokado ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju razinu kolesterola u krvi.
Dakle, visok udio masti u avokadu omogućuje mu da, obrocima u koje se dodaje, daje kremastu teksturu što je upravo ono što želimo od npr. sladoleda! Evo jedne dobre i jednostavne ideje kako napraviti kvalitetan i zdrav sladoled, a kremastu strukturu daje mu upravo avokado:
Sastojci:
- 300 ml kokosovog mlijeka (kreme)
- 2 avokada
- 75 g meda
- šaka svježih listića mente
Sve sastojke ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Ako imate slabiji blender, povremeno promiješajte da se svi komadići mente i avokada razbiju i da dobijete kremastu strukturu bez grudica. Ako vam se smjesa čini prevodena, procijedite je kroz gazu. Ostavite da stoji par minuta pa pretresite u posudu u kojoj ćete sladoled spremiti u zamrzivač.
Objavljeno 06.06.2017.