Tko može i želi odoljeti kozicama? Njihovo slatkasto meso i mekana tekstura zaista rijetkima ne paše pa ovu nutritivno visokovrijednu namirnicu zaobilaze u širokom luku. Znatno češći razlog zaobilaženja kozica je njihova cijena koja definitivno ne potiče veću potrošnju morskih plodova.
No, po onoj "kad je bal, nek je maskenbal", 2-3 puta mjesečno si napravim kozice za ručak i uživam u njihovoj aromi, teksturi, okusu. I ne treba mi zapravo gotovo ništa uz njih, iako je prijateljica nekidan komentirala: "A mogla si skuhati i neku tjesteninu uz ovo".
Dakle, ako želite, možete dodati tjesteninu, ako ne želite - fine by me.
Sastojci za recept:
- 400 g kozica
- 2 žlice kapara
- 2 češnja češnjaka
- 450 g rajčice iz limenke
- 2 žlice maslinovog ulja
- 100 ml bijelog vina
- 2 žlice svježeg peršina, sitno narezan
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice papra
U tavi sam zagrijala maslinovo ulje na srednjoj temperaturi pa dodala usitnjen češnjak i miješala da se češnjak zacakli, ali pazeći da ne počne gorjeti. Nakon toga sam dodala očišćene kozice i malo vina pa promiješala i poklopila. Kad kozice dobiju lijepu ružičastu boju, a to je već nakon 2-3 minute makla sam ih s ploče i pretresla u posudu.
Tavu sam vratila na ploču pa na nju istresla rajčice i kapare i lagano pirjala, dok nije zakuhalo. Dodala sam ostatak vina i ostavila da se pirja dok se rajčica ne omekša.
Pred kraj sam na tavu vratila kozice i promiješala pa ostavila da se pirja još 1-2 minute. Kad je gotovo sam začinila sa soli, paprom i svježim peršinom.
Kao što rekoh, meni tjestenina nije trebala već sam u ovome uživala kao samostalnom obroku, ali možete si skuhati i neke ugljikohidrate kao prilog, poput tjestenine, riže, prosa i sl.
Objavljeno 03.11.2015.