Pokušavam pronaći pravu riječ kako bi se hrvatski nazvalo ono što je u engleskom - tart. No, kako mi ništa dobro ne pada na pamet, neka tako i ostane.
Eto, radila sam taj poznati tart, ovaj put s lososom i špinatom i ispao je - super!
Za podlogu:
- 200 g integralnog brašna
- 100 g maslaca
- 1 žumanjak
- malo vode
Za nadjev:
- 400 g filea lososa
- 4 jaja
- 10-ak kockica zaleđenog špinata
- 400 ml kiselog vrhnja
- malo maslaca
- sol, papar
Za podlogu, u posudu stavite brašno i maslac i miješajte dlanovima dok ne dobijete grudastu smjesu. Dodajte žumanjak i malo soli pa miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, a vjerojatno ćete trebati dodati i malo vode. Nemojte pretjerivati s vodom jer će se zbog viška vode, tijekom pečenja podloga previše stisnuti, a to ne želite.
Potom smjesu stavite u okrugli protvan za tart i raširite tako da prekrijete dno i cijeli rub, do barem 2 cm visine.
Pećnicu uključite na 200 stupnjeva. Podlogu za tart prekrijte folijom pa stavite da se peče 15-ak minuta. Potom skinite foliju pa stavite još 5 minuta da se peče, dok površina ne bude potpuno suha.
Potom pećnicu smanjite na 180 stupnjeva.
Zagrijte tavu i losos koji ste izrezali na komade lagano prepecite sa svih strana, tako da se slojevi filea lagano odvajaju. Potom losos usitnite na manje dijelove i stavite sa strane.
U posudi zagrijte špinat, da se potpuno otopi i da ispari sav višak tekućine. Špinat istresite u tijesto tarta pa preko pospite usitnjeni losos.
Umutite jaja i vrhnje pa prelijte preko lososa i špinata i sve vratite u pećnicu i pecite oko 25 minuta, odnosno dok se nadjev ne zapeče. Jedite toplo.
Objavljeno 26.04.2017.