Veljaču sam gotovo cijelu provela na Tajlandu, a osim uživanja u krajolicima, prekrasnim plažama s bijelim pijeskom i nestvarno tirkiznom moru te druženja s nevjerojatno druželjubivim Tajlanđanima, uživala sam i u tajlandskim specijalitetima.
Između ostaloga, tijekom boravka na Krabiju u jednom od tradicionalnih tajlandskih restorana, probala sam slatko-ljutu piletinu u ananasu. Već sam način serviranja u kojem obrok dobijete u polovini ananasa jasno vam ukazuje da se radi o egzotičnom jelu, a ako ste ljubitelj slatko-ljutih kombinacija (kojima obiluj kuhinja ove azijske zemlje) tada nema sumnje da ćete s prvim zalogajem biti zaljubljeni u ovo jelo.
Upravo to se i meni dogodilo, pa sam po povratku u Zagreb odlučila potražiti recept i ovaj obrok spremiti i dragim ljudima u Zagrebu. Isprobajte i vi ovaj fini obrok i zaljubite se u okuse Azije.
Sastojci:
- 280 g ananasa
- 555 g pilećih prsa
- 270 g crvene i zelene paprike
- 30 g chili paprike
- češnjak po želji
- riža po želji
- maslac po potrebi
- kukuruzno brašno po potrebi
- sol, curry, sezamovo ulje, crvena paprika, aceto balsamico, soja umak po želji
Pripremite 280 grama ananasa nasjeckanog na kockice. Darko je koristio svježi jer ima uređaj za čišćenje svježeg ananasa, a vi slobodno koristite i konzervirani.
Odvojite 120 grama ananasa i stavite ga u multipraktik ili običan blender. Uz ananas dodajte i vrh velike chili paprike (oko 5 grama), pola žličice naribanog đumbira, pola žličice aceta balsamica, dvije žličice soli, 1 žličicu crvene paprike, dvije žličice šećera i 2 dcl vode.
Izmiksajte sve sastojke u salsu i odložite sa strane neka stoji dok pripremate ostale sastojke.
Piletinu nasjeckajte na komade veličine ananasa i začinite je s velikom žlicom soja umaka, a zatim dodajte 2 žlice kukuruznog brašna i dobro sve promiješajte kako bi svaki dio piletine bio obložen brašnom. I piletinu kada je spremna odložite sa strane dok ne dođe na nju red.
Chili papriku te crvenu i zelenu papriku nasjeckajte na sitne kockice. Zdrobite ili sitno nasjeckajte i 2 režnja češnjaka. Zagrijte žlicu sezamovog ulja u woku i na nju dodajte usitnjeni češnjak i pola žličice naribanog đumbira. Pržite kratko, oko pola minuta, a zatim dodajte paprike i chili papriku.
Njih pržite dodatnih nekoliko minuta dok ne omekšaju nakon čega dodajte ananas i s njim završite prženje.
Kada ananas bude lagano zapečen dodajte salsu koju ste prvo pripremili i pustite je da zakuha nakon čega sve prebacite u zdjelu sa strane i oslobodite wok za piletinu.
Istovremeno stavite kuhati u dvije šalice vode jednu šalicu obične bijele riže uz dodatak 2 žličice soli i 1 žličice curryja. Riža će biti kuhana kada sva voda nestane u zdjeli. Tada dodajte 50 grama maslaca u nju i dobro je promiješajte prije serviranja.
Na žlici sezamovog ulja prepržite piletinu u woku dok ne postane smećkasta i zapečena izvana. Zatim vratite sve povrće s umakom i dodatno kuhajte oko 10 minuta dok se umak malo ne zgusne.
Jelo je odlično i toplo i hladno, ali preporučujem da ga ipak servirate odmah. Ako vam ostane kora ananasa slobodno je iskoristite kao atraktivnu posudu za serviranje thai piletine s curry rižom.
Dobar tek!
Izvor: Darkova web kuharica
*Fotografije su pod copyrightom autora i nije ih moguće preuzimati.
Objavljeno 16.03.2017.