Janjetinu od milja zovem "janjčić". Ostao mi je taj naziv iz jednog jelovnika u kojem sam birala nešto od obroka s ovim finim mesom. Proljeće i početak ljeta obilježeni su ovim ukusnim mesom koje ili obožavate ili - ne jedete, zbog njegovog karakterističnog okusa i mirisa. Naravno, ja pripadam ovoj prvoj skupini - štovateljima teksture i okusa janjetine. Posebno mlade.
U planiraju malo drugačijih obroka za Uskrs naletjela sam na jedan grčki recept za janjeće kotlete s maslinama i feta sirom. Evo kako:
- 10-ak janjećih kotleta
- 6 češnjeva češnjaka
- 1 šaka svježeg peršina
- 3 limuna, razrezana na četvrtine
- 2-3 lista lovora
- 50 ml maslinovog ulja
- 400 g krumpira
- 100 g maslina
- 100 ml bijelog vina
- 100 ml feta sira
Pećnicu zagrijete na 200 stupnjeva. Na protvan stavite neoguljena 3 češnja češnjaka, listove lovora i četvrtine limuna. Dodajte oko 200 ml vode i dodajte janjeće kotlete i prelijte s maslinovim uljem. Preko mesa stavite i na sitno narezan ostatak češnjaka. Prekrijte folijom i stavite da se peče u pećnici na 150 stupnjeva. Ostavite da se lagano peče oko 3 sata.
Nakon sat vremena pečenja, dodajte masline i oguljeni krumpir narezan na četvrtine pa ostavite da se dalje peče. Pri kraju, kad je meso skoro gotovo, skinite foliju i ostavite da se zapeče. Kad je gotovo, meso stavite na pladanj, pa prije serviranja dodajte feta sir i na sitno nasjeckan peršin.
Objavljeno 10.04.2017.