Jednostavno, a opet tako ukusno i zdravo, varivo od poriluka s krumpirom, napravljeno od svježeg povrća, obogaćeno proteinima, zdravim masnoćama i superzačinom - kurkumom. Ovo varivo podiže imunitet i odlično je za čišćenje organizma.
- 2 srednje velika poriluka
- 2-3 srednje velika krompira
- 1 veća ili 2 manje mrkve
- 1 srednje velike glavice korjena celera
- 4 šalice povrtnog temeljca*
- 3 lovorova lista
- 1 žlica tapioka brašna (tapioka škroba)
- 2 žličice mljevene kurkume
- 1 žlica jabučnog octa
- Himalajska sol, prema ukusu
- Kajenski papar, prema ukusu
Dodaci:
- 1 žlica grčkog jogurta (po osobi)
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ili lanenog ulja (po osobi)
Operite i nasjeckajte poriluk na tanje kolutiće (koristite samo bijele i svijetlo zelene dijelove i provjerite da je sva prljavština isprana). Ogulite krumpir, mrkvu i celer i narežite na sitne kockice.
U dubljem loncu zakuhajte povrtni temeljac. Ubacite u lonac nasjeckano povrće i lovorov list. Pustite da kuha na laganoj vatri 20-25 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša.
U odvojenoj manjoj posudi pomiješajte tapioka brašno s 2 žlice mlake vode. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu ubacite u varivo.
U varivo dodajte kurkumu i jabučni ocat. Dodatno posolite prema ukusu. Dobro promiješajte i pustite da kuha još par minuta.
Servirajte u zdjelice, dodajte grčki jogurt i maslinovo odnosno laneno ulje. Dodajte kajenskog papra prema želji i ukusu.
Izvor: Natalie’s Food & Health
Objavljeno 10.05.2017.