Imam nekoliko prijatelja koji su vegetarijanci pa s vremena na vrijeme napravim neki vegetarijanski obrok. Istina, više iz radoznalosti nego što to uspijem podijeliti s njima. Ali moram priznati, većina toga mi ispadne jako fina, ali nekako smetnem s uma ponavljati te recepte.
Evo jedne ideje kako napraviti okruglice od heljde.
- 150 g heljde
- 1 mrkva
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 50 g integralnog brašna
- 100g mozzarella sira
- 1 šaka peršina
- sol, papar
- maslinovo ulje
Heljdu stavite kuhati malo dulje od onoga navedenoga na pakiranju jer je cilj da se heljda prekuha. Dok se heljda kuham na što sitnije narežite luk, češnjak i peršin. Naribajte mrkvu, sir i sve stavite u posudu u kojoj ćete miješati smjesu.
Kada je heljda kuhana, procijedite je i ostavite da se hladi pa kad je hladna, dodajte je u posudu ostalim sastojcima. Umiješajte brašno i začine u ostale sastojke i dobro dlanovima umijesite dok ne dobijete smjesu koja je kompaktna. Zbog toga je bitno da je heljda prekuhana jer će ona napraviti to da smjesa bude kompaktna i ljepljiva.
Potom među dlanovima oblikujte kuglice željene veličine pa ih posložite na tanjur i stavite u hladnjak na 20-ak minuta. Bolje je napraviti manje kuglice jer su praktičnije za jesti, a i lakše i brže se speku.
Na tavi zagrijte maslinovo ulje i pecite okruglice sa svih strana, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
Dobar tek.
Objavljeno 04.10.2017.