Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Na taj dan vjernici poste, što znači da ne jedu meso toplokrvnih životinja niti mesne prerađevine. Jedna od namirnica koje su najčešće na stolu za Veliki petak jest riba, u kontinentalnim krajevima to je šaran ili štuka, a na moru bakalar ili oslić.
No, priprema obroka od ribe ne mora biti, kako mnogi smatraju, ni komplicirana niti zahtijeva neke posebne kulinarske sposobnosti. Pogotovo ako se odlučite za npr. oslić (ili bakalar) "na bianco", ili - na bijelo!
Evo što vam je potrebno:
- 400 g fileta oslića
- 1 krumpir, ako želite, a može i bez njega
- sol, papar
- 2 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
Krumpir dobro skuhajte i ogulite. Oslić skuhajte i procijedite. Kad ste ih procijedili, stavite ih u posudu, s krumpirom, u kojoj ćete ih miksati pa prvo dodajte malo soli. Potom lagano izmiksajte pa dodajte žlicu maslinovog ulja pa ponovo miksajte. Ponavljajte ovaj postupak dok ne dobijete kremastu smjesu, dovoljno gustu za mazanje.
Na kraju dodajte na što sitnije nasjeckan češnjak i papar i promiješajte pa stavite u hladnjak da se malo stisne i arome sljube, prije konzumacije.
Objavljeno 11.04.2017.