Nedavno sam sudjelovala u jednom razgovoru o "zdravim" i "nezdravim" namirnicama. Nakon žustre rasprave, nalik onim saborskim, ipak smo donijeli neki zajednički zaključak s kojim smo se svi složili. Ako izuzmemo neke namirnice koje zaista imaju dokazano nezdrave sastojke, poput trans masnih kiselina, većina namirnica (pritom NE pričam o prerađevinama) su zdrave, ali je nezdrava količina koju mnogi unose.
Dakle, potpuno je pogrešno reći da je čokolada nezdrava, ako govorimo o kockici. Istovremeno, kilogram čokolade dnevno zacijelo nije najveća sreća za vaše zdravlje (iako možda za glavu je).
Jednako se može reći i za primjerice vino. Stručnjaci su složni, 100 ml crnog vina dnevno ima niz pozitivnih utjecaja na zdravlje. Naravno da oblijevanje u vinu nigdje nije navedeno u preporukama za zdravi život.
S ovim natuknicama o vinu i čokoladi odlučila sam napraviti topli napitak od čokolade i vina za koji, po sastojcima, nitko ne može reći da je nezdrav, a uz to je i jako fin i posebno dobro paše u ove sve hladnije jesenje dane.
- 150 ml malomasnog mlijeka
- 100 g tamne čokolade (min. 75% kakaa)
- 100 ml crnog vina
U posudi zagrijte mlijeko pa dodajte čokoladu i miješajte dok se čokolada sva ne otopi, a smjesa postane kremasta i lagano ljepljiva. Polako dodajte vino uz stalno miješanje. Kad se tekućine sljube i sve dobro zagrije, izlijte u šalice i uživajte dok je toplo.
Objavljeno 21.10.2016.