Ovo je zdrav, fin, jednostavan, ukusan, pa čak i estetski lijep kolač. Vjerujte mi, postoje ljudi kojima je ovo posljednje vrlo važan kriterij. Naime, oni neće jesti “nešto što im nije lijepo”! A da, ima nas svakakvih…
Dakle, sastojci:
- 10 datulja
- 1 šalice zobenih pahuljica, sitniji tip
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 2 žlice lanenih sjemenki, mljevenih
- 2 žlice sezamovih sjemenki
- 3 jaja
- 1 žlica maslaca od badema, smooth
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 2 šalice borovnica (smrznute ili svježe)
- malo soli
Postupak:
Datulje ubacite u vodu i prokuhajte na par minuta pa ostavite u void desetak minuta da se kožica smekša. Ogulite ih i očistite od koštice. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a u protvan stavite papir za pečenje.
Zobene ubacite u blender i usitnite gotovo do teksture brašna. Dodajte im prašak za pecivo, sol, lanene sjemenke, sezamove sjemenke, jaja, maslac od badema, ekstrakt vanilije i datulje. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu u kojoj nema preostalih komadića datulja. Smjesu istresite u pripremljen protvan pa poravnajte po površini.
Borovnice ravnomjerno istresite po smjesi i nježno prstima utisnite u smjesu. Pecite u pećnici oko 35 minuta, odnosno dok čačkalica kojoj probodete kolač ne bude suha pri vađenju. (ovo uvijek koristim kao test za ovakve vrste pečenja) Zadnjih 10-ak minuta pečenja kolač prekrijte aluminijskom folijom, kako biste spriječili da se rubovi prepeku, a smjesa isuši. Kad je gotovo izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Objavljeno 22.06.2015.