Često me pitaju "otkad ti tako jedeš?" S manjim modifikacijama, zapravo - oduvijek. Sjećam se djetinjstva: kad bih je s ulice dozivala da mi napravi sendvič, mama bi uvijek imala isti odgovor: "Dođi kući, sjedi za stol i normalno jedi, a ne da se trpaš tim kruhom!", i tako je i bilo. Kad smo brat i ja željeli jesti pomfrit, mama bi samo okrenula očima i rekla: "Krumpir koji pliva u ulju!", i našla bi neku zamjenu.
Kad je baka pripremala doručak, najčešće bih dobila "šato": bjelanjak umućen u šlag pa preliven, žumanjkom u koji je umiješano neko sezonsko voće (jaja su bila svježa i domaća). Bez šećera. Nikada doma nismo jeli pohano, a riba se jela više puta tjedno... Tada sam njurgala, a danas shvaćam da su mi roditelji usadili mnoge zdrave navike i zahvalna sam im na tome.
Zbog svega toga, sretna sam i ponosna kad vidim prijateljice, mlade majke, kako od rođenja svojoj djeci usađuju svijest o dobrim izborima hrane. Vidim da svojoj djeci rade dobro.
Danas me Sandra oduševila jednim receptom, koji dijelim s vama. Poruku kopiram u cijelosti:
"Hej draga, imam ti jedan super recept. Jednostavno za pripremu i jeftino. I brzo je gotov. Moj dvoipolgodišnjak je presretan. Ovo su sastojci:
- 2 šalice bijelog glatkog brašna
- 2 žlice rafiniranog suncokretovog ulja
- 1 šalica soli
- 1 žlica limunske kiseline
Pomiješaju se svi suhi sastojci i dodaju 2 šalice vode i sve se brzo kuhačom miješa na laganoj vatrici dok se ne počne odvajati od posude. Nakon toga se smjesa stavi na papir za pečenje i razreže na tri jednaka dijela. U svaki dio se ukapa ulje i prehrambena boja (najbolje 3 različite) i umijesi...
Rezultat je: super dječji plastelin!! :))))
Evo i slika:
A za ručak sam mu napravila pužiće su od cvjetače, jaja, sezama, malo maslaca, parmezana i kokosovog brašna. Recept ti pošaljem kasnije"
Što reći??
Neka ovo bude jedino gdje ćete koristiti bijelo brašno i rafinirano suncokretovo ulje. Dijete će vam zaista biti sretno, a kad naraste i zahvalno.
Objavljeno 13.08.2015.