Meni je ovo super lagani ručak ili međuobrok. Zapravo, može biti bilo koji obrok u danu, kako vam paše.
Sastojci:
- 70 g slanutkovog brašna
- 120 ml mlijeka
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 manja glavica luka
- 150 g blitve
- 2+2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
U posudi promiješate slanutkovo brašno i sodu bikarbonu, pa potom dodajte mlijeko, sol, papar i češnjak pa dobro promiješajte. Dobit ćete mekano i homogeno tijesto. Ostavite malo da stoji.
Na tavi zagrijte ulje pa ubacite na sitno nasjeckan luk i ostavite na laganoj vatri da se pirja. Za to vrijeme blitvu narežite na trakice pa je dodajte u luk, malo posolite, promiješajte i ostavite da se pirja s lukom 2-3 minute. Potom skinite s ploče i ostavite sa strane.
Kad se blitva ohladi, dodajte je u smjesu tijesta i dobro promiješajte.
Tavu vratite na ploču i dodajte preostalo ulje pa izlijte tijesto. Na umjerenoj jačini pecite oko 7-8 minuta, zatim okrenite i ispecite i s druge strane još nekih 5 minuta.
Kada je pečeno, smjeu izvadite na tanjur i ostavite da malo stoji, pa narežite i servirajte. Uz ove pogačice, dobro vam ide jogurt s malo vlasca.
Objavljeno 03.07.2018.