Mislim da bolujem od sladoleditisa! Ova bolest može biti u dva različita stanja: akutni sladoleditis i kronični sladoleditis. Kronično stanje nastupa nakon neadekvatnog liječenja akutnog stanja. Dodatno, prijelaz iz akutnog u kronično stanje se dodatno ubrzava izlaganjem izazivaču bolesti - sladoledu. Neumjerno mu se izlažem gotovo svakodnevno. Mome trbušnom zidu on ne čini dobro, no glava je sretna učincima. Barem kratkoročno.
No, u trenucima prisebnosti tragam za varijantama ove slastice koji sastojcima ipak čine manje zlo mojem zdravlju i odrazu u ogledalu. Pisala sam već o sladoledu od kakaa i sladoledu s maslacem od kikirikija. Onda mi je prije par dana pala na pamet ideja da pronađem recept za sladoled od kave. I naravno, prilika čini lopova.
Recept je pronađen, sladoled je napravljen i pojeden. Ostala je slika. I prljava posudica. Šteta nije velika jer su sastojci kontrolirani. Sladoled je kremast, aroma kave je predivna, a ja sam potpuno neobjektivna da sve to komentiram. ;) Jedino što je loše jest što morate čekati da se smrzne!
Probajte, jednostavno je za pripremiti i treba vam samo 5 sastojaka:
- 3 banane
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice espressa ili obične turske kave
- 2 žlice čokoladnih kapljica - baš pod tim imenom ih ima za kupiti u svim većim marketima
- sladilo, po želji ili: 2 žlice meda
Bananu ogulite i narežete na kolutove pa smrznete. U blender ubacite smrznute banane, ekstrakt vanilije, kavu i sladilo pa sve dobro izblendate dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Smjesu istresite u posudu u kojoj ćete sladoled smrzavati. Dodajte čokoladne kapljice, žlicom sve promiješajte tako da se kapljice rasprostru po cijeloj smjesi pa stavite u hladnjak na minimalno 2 sata.
Kad je gotovo - navalite dok ne slistite sve ;)
Objavljeno 12.08.2015.