Gravče na tavče mnogi povezuju uz roštilj. Naime, često je upravo oo prilog mesu pečenom na grillu. No, gravče na tavče možete napraviti i na jedan jednostavan i puno zdraviji način, bez nezdrave zaprške na brašnu.
Uživajte u ovom prilogu koji je osmislio Darko Kontin.
Kako Darko ističe, "upute pratite onako od oka. Isto vrijedi i za namirnice. Ako neku nemate iskoristite slobodnu neku drugu ili je prilagodite vlastitom ukusu. Što god iskoristili nećete pogriješiti. Bitno je samo da povrće ne ostane neiskorišteno u hladnjaku :)."
Sastojci:
- 460 g crvenog graha
- 40 g korijena peršina
- 50 g mrkve
- 1 šaka lista peršina
- 400 g pelati rajčica
- 1 glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- 3 ljuta feferona
- voda, ulje, sol, crvena paprika
U wok na tri velike žlice ulja bacite luk nasjeckan na trakice i pustite ga da malo omekša. Zatim dodajte 3 režnjak nasjeckanog češnjaka i 3 nasjeckane ljute feferone.
Kada češnjak i luk dobiju smećkastu boju dodajte ostalo nasjeckano povrće – mrkvu, peršin (korijen i list) te natopljeni grah (ili konzervirani kao u mojem slučaju).
Prelijte s 5 dcl vode (ili više ako nije sve povrće potopljeno u njoj) i dodajte 3 žličice soli. Poklopite wok i pustite vodu da zakipi i poklopljena lagano kuha 10 minuta nakon čega maknite poklopac i pustite tekućinu da skroz ispari – oko 20 minuta.
Kada je sva tekućina isparila i ostao je samo kremasti talog od povrća dodajte pelati rajčice i dvije žličice crvene paprike. Po potrebi, ovisno o marki pelati rajčica, možda ćete trebati dodatno sve posoliti. Zato isprobajte jelo u ovom trenutku i odlučite treba li još začina.
Pustite sve još desetak minuta na srednjoj vatri da se prokuha i odložite sa strane na 5 minuta da se umak zgusne prije serviranja.
Grah možete poslužiti topao ili hladan, kao glavno jelo ili prilog. Kako god vam paše, pasat će i njemu :).
Dobar tek!
Izvor: Darkova web kuharica
*Fotografije su pod copyrightom autora i nije ih moguće preuzimati.
Objavljeno 13.06.2017.