Prije nekoliko dana je kolega s posla imao rođendan pa nas je sve počastio kolačima. Između ostaloga, među kolačima se našao i cheesecake s borovnicama koji nas je sve oduševio, a meni odmah dao i ideju da pronađem recept za zdrav(ij)u varijantu ovog kolača.
Zapravo je priprema vrlo jednostavna pa je dijelim s vama:
Podloga:
- 120 g zobenih keksa (Grancereale ili homemade zobeni keksi)
- 2 žlice sitnih zobenih pahuljica
- 50 g maslaca ili kokosovog ulja
Krema:
- 500 g svježeg sira (neki kremasti je najbolji)
- 1 čvrsti jogurt
- 3 jaja
- 3 žlice meda
- 3 žlice limunovog soka
- 100 g borovnica
Preljev:
- 1 žlica limunovog soka
- 200 g borovnica i malina (ili bilo kojeg drugog bobičastog voća)
- stevia ili neki drugi zaslađivač po potrebi
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Papir za pečenje stavite na dno manjeg kalupa za torte (do 24 cm). Kekse sameljite u sitne mrvice te ih pomiješajte sa zobenim pahuljicama i rastopljenim maslacem ili kokosovim uljem. Smjesu istresite na dno pripremljenog kalupa, poravnajte je čvrsto pritišćući prstima (tako da se od njih napravi zbijena, čvrsta podloga) i odložite na stranu.
Svježi sir smiksajte u glatku masu te mu dodajte jogurt, 1 cijelo jaje, 2 žumanjka, med i limunov sok. Kratko miksajte dok smjesa ne postane glatka i jednolična, pa u nju nježnu umiješajte borovnice. U drugoj posudi istucite 2 bjelanjka u čvrsti snijeg te ih pažljivo umiješajte u mješavinu sira.
Smjesu prelijte u kalup za pečenje preko osnove od keksa i pahuljica i pecite 30 minuta nakon čega kolač prekrijte aluminijskom folijom i smanjite temperaturu na 160 stupnjeva. Pecite još 30 min, odnosno dok se kolač ne stvrdne u sredini.
Isključite pećnicu i ostavite da se kolač hladi 30 minuta u pećnici s lagano odškrinutim vratima da spriječite raspucavanje kolača. Kad se kolač potpuno ohladi stavite ga u hladnjak da se dodatno ohladi i očvrsne prije posluživanja. Nožem lagano odvojite kolač od stijenki kalupa, kalup otvorite i izvadite kolač.
Za preljev, šaku borovnica, limunov sok i steviju kuhajte na srednjoj toplini 3-4 minute. Dok je još vruće, vilicom stisnite borovnice da dobijete smjesu kojom možete namazati kolač. (Možete i u blenderu izmiksati, da bude jednoličnija smjesa).
Preostale borovnice i maline poslažite po vrhu kolača.
Uživajte!
Objavljeno 23.05.2017.