Natalie nas je još jednom oduševila. Kaže ovako:
Ovaj zobeni kolač od malina i borovnica jako je hranjiv. Prepun je kvalitetnih vlakana koja nas dugo čine sitima i potpomažu našu probavu. Zbog ovog kolača vaša probava će vam reći jedno veliko hvala.
Kolač je bogat i biljnim proteinima, te zdravim omega-3 masnim kiselinama, a skroz je niskokaloričan. Zapravo predivno izbalansiran i baš savršen za doručak.
Da stvar bude još bolja, ovaj zobeni banana kolač od malina i borovnica ne sadrži gluten, mlijeko niti mliječne proizvode, a napravljen je bez rafiniranog šećera i bez jaja. Dakle pravo super ZDRAVO čudo kojeg mogu jesti apsolutno svi.
Sastojci:
Za tijesto:
- 1,5 šalice zobenih pahuljica*
- 1/2 šalice zobenog brašna*
- 1/2 žličice praška za pecivo*
- 1/4 žličice Himalajske soli
- 1 zrela banana
- 1 žlica meda ili sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žličice limunove korice
- 2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog i ohlađenog
Za posipanje:
- 1 šalica zobenih pahuljica*
- 2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog i ohlađenog
- 1 žlica meda ili sirupa, prema želji
Za džem od kupina s chia sjemenkama:
- 1 šalica svježih ili smrznutih kupina
- 1 žlica sirupa ili meda ili stevije, po ukusu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice chia sjemenki
- 1/2 šalice svježih borovnica
Zagrijte pećnicu na 190C. Protvan 22x22cm obložite papirom za pečenje.
U posudi pomiješajte suhe sastojke, zobene pahuljice, zobeno brašno, prašak za pecivo i sol. U odvojenoj posudi viljuškom zgnječite bananu. Dodajte med ili sirup i ekstrakt vanilije i dobro pomiješajte dok ne dobijete finu glatku smjesu.
Smjesu banane umiješajte u smjesu zobenih pahuljica. Dodajte kokosovo ulje i izmiješajte da se sve lijepo poveže. Smjesu stavite u protvan i prstima utisnite. Pecite 10 minuta.
Za to vrijeme pripremite smjesu za posipanje. U posudi pomiješajte zobene pahuljice i kokosovo ulje. Dodajte sirupa ili meda po želji. Ostavite sa strane.
Izvadite protvan iz pećnice i dodajte sloj džema od kupina. Rasporedite borovnice i smjesu za posipanje. Vratite u pećnicu i pecite 30 minuta. Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Narežite na kocke i uživajte!
Za džem od kupina s chia sjemenkama:
Stavite kupine u posudu za kuhanje. Zgnječite ih viljuškom pa kuhajte na srednje jakoj vatri par minuta konstantno miješajući dok kupine potpuno ne omekšaju. Skinite s vatre.
Umiješajte sirup (ili med ili steviju), vaniliju i chia sjemenke. Miješajte dok se smjesa ne zgusne.
Ostavite neka smjesa odstoji na sobnoj temperaturi oko 5 minuta.
Iskoristite za kolač, a višak možete pospremiti u staklenku s poklopcem i držati u hladnjaku do tjedan dana.
*Za verziju recepta BEZ GLUTENA birajte certificirane proizvode koji ne sadrže gluten. Zobeno brašno možete dobiti mljevenjem zobenih pahuljica. Kolač držite u zatvorenoj posudi. Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup).
Izvor: Natalie’s Food & Health
Objavljeno 04.07.2017.