Mekani, slatki i predivno aromatični keksi od bundeve i kikirikija savršeni su jesenski desert. Napravljeni su od sve ZDRAVIH sastojaka i BEZ rafiniranog šećera, vrlo su hranjivi – puni visoko kvalitetnih dijetalnih vlakana i proteina, a skroz niskokalorični.
Idealni su kao užina ili brzi doručak s nogu.
Sastojci:
- 1 šalica (100g) zobenih pahuljica
- 3/4 šalice (90g) integralnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice himalajske soli
- 1/2 šalice grubo nasjeckanih kikirikija neprženih i neslanih
- 1 žličica bundevičastog začinskog mixa*
- 1 žutanjak
- 3/4 šalice (183g) pirea od bundeve
- 2 žlice kokosovog ulja rastopljenog i ohlađenog
- 4-5 žlica meda ili sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za preljev:
- 1/2 šalice tamne čokolade 75% i više kakaa bez rafiniranog šećera
Za pire od bundeve:
- 1 srednje velika butternut (muškatna) bundeva
*Mješavina toplih jesenskih bundevastih začina – tzv. pumpkin mix sastoji se od mljevenog cejlonskog cimeta, đumbira, muškatnog oraščića i pimenta.
Bundevasti začinski miks
- 3 žlice mljevenog cejlonskog cimeta
- 2 žličice mljevenog đumbira
- 2 žličice muškatnog oraščića
- 1,5 žličica pimenta
Postupak:
- U posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol, začine i nasjeckani kikiriki.
- U odvojenoj posudi pomiješajte jaje, pire od bundeve, kokos ulje, med i vaniliju. Sve dobro izmiješajte pjenjačom.
- U smjesu dodajte suhe sastojke i izmiješajte.
- Zagrijte pećnicu na 180C. Obložite plitki protvan za pečenje papirom za pečenje.
- Velikom jušnom žicom izvadite komad smjese i stavite je na protvan, a zatim žlicom spljoštite u oblik keksa. Rasporedite kekse na protvan tako da su udaljeni 1-2 cm međusobno.
- Pecite 12-15 minuta. Pazite da vam se ne prepeku! Isključite pećnicu i ostavite kekse u pećnici još minutu, zatim ih izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade na rešetki.
- Prelijte otopljenom tamnom čokoladom.
Za pire od bundeve:
- Zagrijte pećnicu na 190C. Na protvan za pečenje stavite papir za pečenje.
- Bundevu prerežite na pola i očistite od koštica. Stavite na protvan i pecite 30 min, odnosno dok ne omekša.
- Izvadite iz pećnice i žlicom izdubite meso bundeve. Upotrijebite za izradu keksića, a ostatak možete spremiti u staklenu teglicu s dobrim poklopcem i držati u frižideru.
Napomena:
Držite kolačiće u posudi s poklopcem na sobnoj temperaturi. Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup). 3/4 šalice = 12 žlica.
Za mekše kolačiće koristite sitnije zobene pahuljice. Nutritivna tablica odnosi se na kekse bez čokoladnog preljeva.
Izvor: Natalie’s Food & Health
Objavljeno 04.12.2017.