Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 rekvizita za kućni trening

Neprocjenjiva je vrijednost badema i bademovog ulja

Image

Bademovo ulje je jedno od najdostupnijih i najraširenijih esencijalnih ulja čija je primjena mnogostruka. Koristi se za kompletnu njegu tijela, ali i u prehrani.

Badem pripada grupi orašastog voća, a u bliskom je srodstvu s marelicom, breskvom, višnjom i šljivom. Raste na stablu Prunus amygdalus koje se uzgaja od 3000. g. prije Krista, a potječe iz Kine. Stablo badema naraste do 10 m, cvjeta u proljeće, a bere se u jesen. Postoje slatki i slani bademi. Plodovi slatkog badema jedu se sirovi, prženi, dodaju se raznim jelima, a isto tako se prerađuju za dobivanje bademovog maslaca, bademovog ulja ili bademovog mlijeka.

Badem

Gorki badem je otrovan i nejestiv, ali se kultivira i prerađuje radi dobivanja esencijalnog bademovog ulja. Bademi obiluju nutrijentima: 100 g ima energetsku vrijednost od 578 kcal / 2416 kJ, od čega 21,3% proteina, 50,6% lipida i 19,7% ugljikohidrata. Izvrstan je izvor vitamina E i vitamina B kompleksa: riboflavina (0,8 mg), niacina (3,9 mg) i tiamina (0,24 mg. Mangan i bakar u velikim se količinama nalaze u bademima, a važni su za aktivnost oksidativnog enzima koji onemogućava djelovanje slobodnih radikala.

Mangan sudjeluje u procesu dobivanja energije iz proteina i ugljikohidrata te sudjeluje u sintezi masnih kiselina, važnih za održavanje zdravog živčanog i endokrinog sustava. Pomaže tijelu da iskoristi nekoliko ključnih nutrijenata kao što su biotin, tiamin, askorbinska kiselina i kolin. Održava čvrstoću i zdravlje kostiju, normalnu razinu krvnog tlaka, te potiče optimalni rad štitne žlijezde.

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Badem je bogat magnezijem, koji je važan za opuštanje arterija i bolji protok kisika i nutrijenata u organizmu. Istraživanja su pokazala da nedostatak magnezija utječe na povećani rizik od srčanog udara i oštećenje srca zbog slobodnih radikala.

Primjena u kuhinji

Zbog iznimno visokog udjela nezasićenih masnih kiselina(92%) kao i vitamina E, ovo ulje je vrlo zdravo za prehranu. Koristi se pretežno u orijentalnoj kuhinji kod pripreme deserata.

Bademovo ulje u kuhinji

Bademovo ulje izvrsno paše za salate , marinade i kao aroma za slatka tijesta. Možemo ga koristiti za kratko prženje, npr. banane kratko pržene na bademovom ulju su iznimno ukusan i brzo gotov zalogaj.

Kod kupovine treba pripaziti jer često pod bademovo ulje se prodaje manje kvalitetna ulja od koštica koštuničavog voća.

Za najbolju aromu badema, kupujte one s kožicom. Ukoliko receptura zahtijeva bademe bez kožice, blanširajte ih i uklonite im kožicu . Postupak je vrlo jednostavan: bademe prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Zatim ih ocijedite, isperite pod tekućom hladnom vodom, a kožicu ćete prstima vrlo lako skidati.

Bademi pristaju uz piletinu i ribu. Prilog od riže, badema i grožđica odlično će pristajati uz pečenu piletinu, a uz pirjanu piletinu kao dio umaka uz dodatak cimeta, origana i lovorova lista. Nadjevom od krušnih mrvica, jaja, badema i začina punite bijelu ribu ili, pak, poslužite pastu od češnjaka i badema uz pečenu ribu.

Kolac s bademom

U pripremi slastica primjena badema je gotovo neograničena. Od dodavanja u tijesta ili nadjeve, pudinge i kreme, do ukrašavanja torti i kolača marcipanom.

U mediteranskom stilu pripremite namaz od crnih maslina i badema uz dodatak nasjeckanog peršina, limunova soka i maslinova ulja. Uz tost ili francuz i štapiće svježe narezane mrkve, ovaj će namaz biti izvrstan uvod za gurmansko druženje.

Zelena salata uz lagani salatni preljev s dodatkom nara i popečenih listića badema, brokula kuhana na pari i prelivena maslacem, uz dodatak limunova soka i listića badema, kineski kupus s pilećim mesom s dodatkom sezama i badema samo su neke od ideja kako proširiti primjenu ovih, uistinu nutritivno vrijednih, orašastih plodova.

Španjolci imaju i svoju juhu od badema, koja je načinom pripreme i sastojcima vrlo jednostavna, uz dodatak kockica kruha, peršina, češnjaka, šafrana i pilećeg temeljca. Krem juha od pečene žute bundeve bit će posebna uz dodatak popečenih kockica kruha s maslinovim uljem i malo paprike te posipom od popečenih listića badema.

Za kraj ću vam nazdraviti u meksičkom stilu uz horchatu, piće na bademovoj osnovi.

Objavljeno 15.08.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija
Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija