Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Jabuka u svako doba godine mami svojim izgledom i mirisom. Kombinacijom različitih okusa i aroma, jabuka pruža svojevrsni užitak uz istovremenu blagodat po zdravlje organizma.
Jabuka je plod voćke koju latinski nazivamo Malus silvestris. Pradomovina jabuke je Europa i jugozapadna Azija. Uzgaja se duže nego što o tome postoje zapisi. Raste u svim temperaturnim područjima, a postoje i pojedine vrste jabuka koje potječu iz područja Sjeverne Amerike.
Danas se jabuka široko uzgaja i postoje nebrojene razlicite vrste jabuka. Smatra se jednom od najvažnijih poljoprivrednih kultura.
Jabuka je osvježavajuće voće samo sebi svojstvene arome i okusa, kojeg najbolje definiramo kao slatko-kiseli okus. Najčešće se jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, preraduje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjeni jabučni ocat.
Jabuka - adut u dijetama
Zahvaljujući sadržaju pektina (netopivog vlakna koje bubri u doticaju sa vodom) u našem želucu jabuka uspijeva postići dodatni osjećaj punoće i sitosti. Time jabuka postaje namirnica izbora prilikom provođenja redukcijskih dijeta, jer služi upravo otklanjanju osjećaja gladi.
Jabuka osim toga sadrži dijelom i monosaharid fruktozu, šećer koji može izazvati zadovoljenje želje za slatkim, a da ne dolazi do velikih promjena u koncentraciji glukoze u krvi. Iz tog razloga, posljedično se ne povećava izlučivanje hormona inzulina koji može potaknuti skladištenje šećera i stvaranje masti iz šećera.
Spomenuti pektin sadržan u jabuci u količini od oko 1.2 grama, ima vrlo povoljan učinak na probavni sustav. Jabuka bez kore ili pak u kuhanom obliku preporuča se u prehrani bolesnika oboljelih od bolesti žuči, bolesti debelog crijeva i kod čira na želucu. Sočna se jabuka svakodnevno preporučuje u dijeti srčanih bolesnika.
Pečene jabuke ukusna su i hranjiva užina koja se preporuča u prehrani bubrežnih bolesnika. Jabuka se može upotrijebiti u prehrani osoba koje moraju voditi računa o tome da unose manje količine kalija i fosfora, odnosno, kalcija u svoj organizam.
Nadalje ovo je voće djelotvorno u zaluživanju mokraće (stanje koje je potrebno održavati kod šećerne bolesti, acidoze, bolesti srca, bolesti jetra i bubrega praćenih acidozom, kod kroničnih proljeva, komplikacija u trudnoći i dugotrajnog gladovanja. Svakako bi ovo voće trebalo preporučiti onim osobama koje obožavaju meso i svakodnevno konzumiraju veće količine mesa, jer se njihov organizam dodatno mora "boriti" protiv suvišnog zakiseljavanja.
Oguljena – neoguljena
Budući da postoje i osobe koje zbog određenog razloga ne mogu jesti cijelu jabuku zajedno s korom, u tablici su detaljno navedene nutritivne komponente sadržane u 100 grama neoguljene i oguljene jabuke. Zapravo su razlike vrlo male i ne postoji razlog da ovo "prastaro" voće, u jednom ili drugom obliku ne stigne na naše stolove.
Nutritivni sastav 100 g sirove jabuke | neoguljena | oguljena |
voda (g) | 83.8 | 87.5 |
masti (g) | 0.36 | 0.32 |
proteini (g) | 0.22 | 0.32 |
ugljikohidrati (g) | 15.3 | 15.4 |
prehrambena vlakna (g) | 2.0 | 2.3 |
vitamin A (IU) | 53.6 | 45.4 |
vitamin C (mg) | 6.0 | 4.1 |
vitamin B1 (mg) | 0.014 | 0.014 |
vitamin B2 (mg) | 0.015 | 0.008 |
vitamin B6 (mg) | 0.05 | 0.05 |
niacin (mg) | 0.07 | 0.07 |
folna kiselina (mcg) | 2.9 | 0.81 |
kalcij (mg) | 7.2 | 4.1 |
natrij (mg) | 0.72 | 0.00 |
kalij (mg) | 115.1 | 115.0 |
zeljezo (mg) | 0.181 | 0.073 |
magnezij (mg) | 4.3 | 3.2 |
fosfor (mg) | 7.2 | 7.2 |
mangan (mg) | 0.045 | 0.023 |
kcal (kJ) | 58.6 (246) | 58.3 (244) |
Objavljeno 07.10.2006.