Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Šparoga kao sezonska namirnica raste u divljini od kraja ožujka do lipnja kada je i najbogatija nutrijentima, a putem uzgoja je dostupna tijekom cijele godine.
Uz mnoštvo pozitivnih učinaka na zdravlje organizma, šparoga ima malu energetsku a veliku nutritivnu vrijednost, što je čini idealnom namirnicom za skidanje suvišnih kilograma. U tekstu slijedi nekoliko ideja kako uklopiti šparoge u svakodnevni proljetni jelovnik.
Šparoge za doručak, ručak i večeru
Upravo smo u razdoblju godine kada šparoge imaju najveću nutritivnu vrijednost, dok im energetska vrijednost na 100 g iznosi samo 20 kcal, te najveći dio čini voda 93%, bjelančevine 1,7%, ugljikohidrati 2,6% i masti 0,7%.
Šparoge su bogate vitaminima i mineralima, a uz mnoštvo ljekovitih svojstava, najznačajnije je njihovo diuretičko svojstvo. Ujedno snižavaju kolesterol, sadrže glutation (jedan od najsnažnijih antikarcinogena i antioksidansa u organizmu), a djeluju i stimulirajuće kod napornog umnog rada.
Priprema šparoga
Pripremaju se tako da se odlomi mekani dio od vrha grančice, te se on dalje koristi pri što kraćem blanširanju ili pirjanju, da se zadrže hranjivi sastojci. Pritom nemojte baciti tvrđe polovice grančica, već ih iskoristite prokuhavanjem oko 5 minuta za temeljac ili čaj od šparoga.
Omlet sa šparogama
Po jutru se dan poznaje, pa ga je idealno započeti s hranjivim doručkom, a ukoliko se odlučite za ovaj obrok navečer, kombinacija jaja i šparoga će zadovoljiti potrebe organizma za proteinima, vlaknima, te potrebnim vitaminima i mineralima iza iscrpljujućeg treninga.
Razmutite jedno do dva jaja, smjesu začinite s malo soli i papra te stavite u dobro zagrijanu tavu s velikom žlicom maslinovog ulja. Prethodno kuhane šparoge do minutu u kipućoj vodi dodajte smjesi na tavi i za par minuta je gotov hranjiv i ukusan omlet sa šparogama.
Integralna tjestenina sa šparogama, šampinjonima i paradajz umakom
Ovaj obrok može biti ručak ili večera, ali uvečer pripazite na količinski unos tjestenine, ovisno o potrošenim kalorijama tijekom dana.
Nakon blanširanja mekšeg dijela šparoga i skuhanog temeljca od tvrđih grančica šparoga, kako je gore već opisano, prethodno pripremljene šparoge, nasjeckani mladi luk i šampinjone prodinstati na čajnoj žlici maslaca oko 10 minuta i povremeno podlijevati temeljcem od šparoga. Jelo začiniti s malo soli, papra i začinima po želji, te na samom kraju podliti sa 2 dl paradajz umaka.
Paralelno s pripremanjem umaka, skuhati integralnu tjesteninu i pomiješati je s gotovim umakom. Jelo će biti još ukusnije kada se začini s parmezanom.
Šparoge zapečene sa sirom
Predstavlja idealno jelo za večeru ili kao prilog uz npr. zasebno pripremljen pileći file za ručak, zbog vrlo malo vremena potrebnog za pripremu.
Prethodno prokuhane šparoge u kipućoj posoljenoj vodi do 1 minutu, posložimo u premazanu vatrostalnu posudu, po potrebi začinimo paprom i aromatičnim začinima, pospemo sa prethodno naribanim sirom, te stavimo peći u pećnicu dok se sir ne rastopi.
Objavljeno 17.04.2014.