Možda će na prvi pogled ova kombinacija djelovati neobično, ali radi se o jako ukusnom i osvježavajućem kolaču koji zadržava sočnost nekoliko dana.
Pripremite:
150g heljdine kaše
100g preprženih lješnjaka ili drugih orašastih plodova
400g oguljenih, naribanih jabuka
250g svježeg posnog sira
100g smeđeg ili šećera kokosove palme
3 jaja
3 žlice maka, rogača ili grisa
žličicu cimeta
pola mahune vanilije ili malo vanilije u prahu
koricu limuna ili naranče
Isperite heljdinu kašu pa je kuhajte u oko 4dl uzavrele vode. Ostavite je bar 20min uz povremeno miješanje, da se raskuha. Ohladite.
Dio kaše možete usitniti vilicom ili u multipraktiku, ali i ne morate.
Šećer podijelite u dva dijela i pola istucite sa žumanjcima, pola s bjelanjcima. Sir dodajte u žumanjke, miksajte da se ujednači.
Pomiješajte heljdu i mljevene lješnjake, mak, dodajte naribanu limunovu koricu, vaniliju i cimet. Ulijte u to smjesu sira i žumanjaka, naribane jabuke pa zatim i snijeg od bjelanjaka. Dobro promiješajte. Stavite u kalup (32x20) obložen papirom za pečenje i pecite 45-50 min na 180C.
Posipajte šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom (100g tamne čokolade otopljene u 100ml slatkog vrhnja).
Objavljeno 20.07.2015.