Pripremite:
1 srednje veliku butternut tikvu
3-4 glavice ljutike ili 2 veće glavicu crvenog luka
himalajsku sol
svježe mljeveni papar
malo nasjeckanog medvjeđeg luka, vlasca ili drugog začinskog bilja po vašem izboru
2-3 žlice maslinovog ulja
po želji 1 mjericu wheyja bez okusa
Butternut tikvu operite, razrežite po dužini i očistite od koštica. Ogulite, narežite na veće kocke, stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Dodajte očišćen i preplovljen luk. Pecite 20ak minuta na 180C, dok tikva ne omekša. Izvadite iz pećnice, ohladite.
Tikvu i luk zatim usitnite u multipraktiku. Dodajte sol, svježe mljeveni papar, maslinovo ulje i whey, ako ga koristite. Ujednačite smjesu. Umiješajte začine i dodatno začinite po potrebi.
Poslužite uz krekere po izboru. Ja sam ovaj put kupila veganske krekere, ali možete ispeći vlastite, npr. one od sjemenki.
Od ove količine sastojaka dobit ćete 2 zdjelice umaka, poput moje na fotografijama.
Objavljeno 04.12.2015.