Datule sadrže malo masti i proteina, ali su bogate ugljikohidratima. Sto grama datula ima energetsku vrijednost 314 kcal, a ista količina osigurava preko 15 % dnevnih preporuka za selen, bakar, kalij i magnezij. Najzastupljeniji vitamini su vitamini B grupe i vitamin C. Datule su bogate prehrambenim vlaknima (8 g/100 g), i to su uglavnom netopljiva vlakna, a predstavljaju i dobar izvor antioksidansa.
Mesnati dio ploda sadrži 44-88 % ukupnih šećera (većinom glukoza i fruktoza), masti (0,2-0,5 %), vodu (14 %) te proteine (2,3-5,6 %). Udio masnih kiselina u mesnatom djelu je mali dok sjemenka sadrži oko 50 % oleinske kiseline. Od minerala datule sadrže najviše kalija 0,9 %, dok su kalcij, kobalt, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor, natrij i cink prisutni u puno manjim količinama. Zanimljivo je da datule sadrže i fluor, koji je bitan za zaštitu zuba od karijesa te selen, važan za naš imunološki sistem.
Datule, za razliku od ostalih vrsti voća sadrže čak 23 amino kiseline. Vitamini su prisutni u malim količinama (vit. C, B1, B2, niacin i vit. A) dok je sadržaj prehrambenih vlakana relativno visok i zavisi o nivou zrelosti biljke. Zbog širokog sadržaja različitih esencijalnih nutrijenata, te zbog mogućih pozitivnih učinaka na zdravlje, datule se možda mogu smatrati gotovo idealnom hranom.
Objavljeno 20.12.2012.