Svi nešto pečemo, budući da smo prisiljeni provoditi vrijeme u kući trenutno, pa da malo razbijemo "monotoniju" kruha, evo brzinskih kiflica koje sam radila sa praškom za pecivo i jogurtom i punila smjesom od svježeg i feta sira, a drugu polovinu marmeladom.
Zapravo, varijacije punjenja je stvarno puno, ovisno o tome što trenutno imate u frižideru, a sami odlučite hoće li one biti slatke ili slane.
Sastojci za 24 kiflice
150 g pirovog brašna
150 g integralnog pirovog brašna
2 žličice praška za pecivo
200 g jogurta
100 ml extra djevičanskog maslinovog ulja
otprilike 1/2 žličice Himalajske soli*
Punjenje od svježeg sira- opcionalno
150 g svježeg sira
cca 30 g jogurta
mrva soli
šačica kockica feta sira
Žumanjak za premaz kiflica
Dodaci
sjemenke sezama ili neke druge po izboru
Demerara šećer, za slatke (prije pečenja)
Šečer u prahu sa cimetom (nakon pečenja)
*Pripazite sa količinom soli u punjenju. Stavite samo mali prstohvat ako punite svježim sirom kao i ja, jer sam ja dodala i feta sir unutra koji je dovoljno slan. Ukoliko radite samo slatke, možete staviti i žlicu šećera u smjesu za tijesto, ali meni osobno nije potrebno jer mi je dovoljan džem, a za kraj sam ih posipala mješavinom cimeta i šećera u prahu.
Brašno i sol sipati u zdjelu.
Jogurt promiješati s praškom u zasebnoj zdjeli, zatim dodati brašnu sa maslinovim uljem.
Promiješati kuhačom i umijesiti tijesto na pobrašnjeloj podlozi.
Ja sam tijesto odvojila u 2 kuglice, ali možete i u 3 ako ćete raditi manje kiflice, sve je na vama.
Razvaljati svaku kuglu na cca 2 mm debljine u obliku kruga, razrezati na pola vodoravno i okomito, zatim neka svaka četvrtina bude podijeljena na tri.
Punite omiljenim džemom ili slanim punjenjem.
Punjenje stavite na vanjski deblji dio tijesta i rolajte prema unutra. Nemojte prepuniti, nego blago stisnite krajeve.
Posložite na pleh obložen masnim papirom, premažite žumanjcem, posipajte sjemenkama sezama za slane, po želji.
Pecite na 180 C stupnjeva, između 15-20 minuta, ovisno o pećnici.
Slatke kiflice posipajte šećerom u prahu, meni još draže ako promiješan sa cimetom. :)
Objavljeno 28.03.2020.