Kolač od jabuke bilo koje vrste je sigurno jedan od mojih omiljenih deserta.
Nedavno sam naletila na irski kolač od jabuke koji je izgledao prefino da ga ne bih i sama napravila kod kuće, pa evo moje inačice te delicije.
Sastojci za kalup od 22 cm
650 g jabuka (okvirno 4 jabuke), po mogućnosti domaćih
1 žličica celonskog cimeta
8 g bourbon vanilija šećera
370 g pirova brašna
100 g šećera kokosove palme
45 ml agavina/rižina slada
130 ml extra djevičanska kokosova ulja
2 žličice praška za pecivo
3 jaja
prstohvat Himalajske soli
100 ml biljnog mlijeka, ja sam koristila sojino mlijeko
ribana korica polovice ili cijelog limuna
*Posipati malo Demerara šećera ili vanilija bourbon šećera na vrh.
U originalnoj verziji nema limunove korice ni vanilije, već ide muškatni oraščić i klinčić. Isprobajte obje varijante, ovisno o sastojcima koje imate kod kuće.
Jabuke oprati i oguliti, te narezati na veće kockice.
Staviti u zdjelu i posipati cimetom i bourbon vanilija šećerom ili mljevenim klinčićem/muškatnim oraščićem (umjesto vanilije).
U zasebnoj zdjeli promiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i agavin/rižin slad, zatim dodati kokosovo ulje sobne temperature. Promiješati i razraditi sastojke rukama.
Dodati smjesi jabuke, zatim istući jaja sa mlijekom, prstohvatom soli i koricom limuna.
Tekuću smjesu dodati smjesi sa brašnom i jabukama te dobro promiješati kako bi sjedinili sve sastojke.
Jabuke se mogu čak dodati i nakon spajanja dviju smjesa, neće promijeniti teksturu finalnog rezultata.
Smjesu uliti u okrugli kalup obložen masnim papirom i peći na 175C stupnjeva okvirno između 40-55 minuta, ovisno o pećnici. Kolač ne smije dobiti pretamnu koricu i ne smije biti ljepljiv iznutra, već se fino dignuti i biti mekan jednom kada se presječe.
Ako nakon pola sata tokom pečenja vidite da je kolač poprimio tamnu koricu, prekrijte aluminijskom folijom i nastavite peći do kraja.
Vrijeme ziblja ovisi o pećnici, nakon 40 minuta provjerite čačkalicom ako je sredina kolača još ljepljiva, nastavite peći još 10-15 minuta ako je potrebno da bi ispekli kolač do kraja.
Gotov kolač ostaviti 10-ak minuta ili nešto više u kalupu i zatim prebaciti na tanjur za posluživanje.
Objavljeno 16.11.2018.