Pogledaj BLACK FRIDAY akcije do 50% popusta

Irski kolač od jabuke u Make it Healthy stilu

irski kolač od jabuke

Kolač od jabuke bilo koje vrste je sigurno jedan od mojih omiljenih deserta.

Nedavno sam naletila na irski kolač od jabuke koji je izgledao prefino da ga ne bih i sama napravila kod kuće, pa evo moje inačice te delicije.

 

Sastojci za kalup od 22 cm

650 g jabuka (okvirno 4 jabuke), po mogućnosti domaćih

1 žličica celonskog cimeta

8 g bourbon vanilija šećera

370 g pirova brašna

100 g šećera kokosove palme

45 ml agavina/rižina slada

130 ml extra djevičanska kokosova ulja

2 žličice praška za pecivo

3 jaja

prstohvat Himalajske soli

100 ml biljnog mlijeka, ja sam koristila sojino mlijeko

ribana korica polovice ili cijelog limuna

 

*Posipati malo Demerara šećera ili vanilija bourbon šećera na vrh.

U originalnoj verziji nema limunove korice ni vanilije, već ide muškatni oraščić i klinčić. Isprobajte obje varijante, ovisno o sastojcima koje imate kod kuće.

 

Jabuke oprati i oguliti, te narezati na veće kockice.

Staviti u zdjelu i posipati cimetom i bourbon vanilija šećerom ili mljevenim klinčićem/muškatnim oraščićem (umjesto vanilije).

U zasebnoj zdjeli promiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i agavin/rižin slad, zatim dodati kokosovo ulje sobne temperature. Promiješati i razraditi sastojke rukama.

Dodati smjesi jabuke, zatim istući jaja sa mlijekom, prstohvatom soli i koricom limuna.

Tekuću smjesu dodati smjesi sa brašnom i jabukama te dobro promiješati kako bi sjedinili sve sastojke.

Jabuke se mogu čak dodati i nakon spajanja dviju smjesa, neće promijeniti teksturu finalnog rezultata.

 

Smjesu uliti u okrugli kalup obložen masnim papirom i peći na 175C stupnjeva okvirno između 40-55 minuta, ovisno o pećnici. Kolač ne smije dobiti pretamnu koricu i ne smije biti ljepljiv iznutra, već se fino dignuti i biti mekan jednom kada se presječe.

Ako nakon pola sata tokom pečenja vidite da je kolač poprimio tamnu koricu, prekrijte aluminijskom folijom i nastavite peći do kraja.

Vrijeme ziblja ovisi o pećnici, nakon 40 minuta provjerite čačkalicom ako je sredina kolača još ljepljiva, nastavite peći još 10-15 minuta ako je potrebno da bi ispekli kolač do kraja.

 

Gotov kolač ostaviti 10-ak minuta ili nešto više u kalupu i zatim prebaciti na tanjur za posluživanje.

make it healthy kolač od jabuke

 

 

Objavljeno 16.11.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija