Ljetni klasik je svakako običan biskvit sa jogurtom i svježim sezonskim voćem.
Moj je nadopunjen sočnim domaćim borovnicama i upotpunjen crumble-om na vrhu.
Sastojci za 15 kocka
3 jaja
cca 16 g bourbon vanilija šećera (u slučaju da ne volite okus vanilije, može ići i pola žlilčice cimeta ili skroz izostavite ovaj dio)
65 ml agavinog slada
150 ml extra djevičanskog kokosovog ulja
150 g čvrstog jogurta
230 g pirovog brašna
10 g praška za pecivo
+
250 g svježih borovnica ili nekog drugog voća po želji
1/2 žličice cimeta
1 žlica kokosovog šećera
Za crumble
80 g badema, nasjeckanih na grubo
50 g pirovog brašna
30 ml kokosovog ulja
35 g agavinog slada
Promiješati rukama kako bi spojili sastojke i pobacati na vrh kolača.
Umjesto toga, mogu ići gore samo listići badema ili grubo sjeckani bademi ili naribano prhko tijesto, a može se i u potpunosti izostaviti.
Brašna i praško za pecivo staviti u zdjelu.
U zasebnoj zdjeli istući pjenjačom jaja sa vanilijom i agavinim sladom, dodati ulje, promiješati i zatim za kraj i jogurt te istući do jednolične smjese.
Mokroj smjesi dodati brašno sa praškom za pecivo te kratko promiješati kako bi sjedinili sastojke.
U namašćen kalup/pleh za kolače posipati malo kokosovog šećera te uliti smjesu u kalup.
Izravnati vrh te posipati borovnice koje su prethodno promiješane sa kokosovim šećerom i cimetom.
Kolač je spreman za pečenje, ali ukoliko dodajete crumble onda nakon dodavanja borovnicama samo ga posipajte na vrh (ili štogod budete odlučili dodavati).
Kolač peći na 180C stupnjeva, otprilike 40 minuta (ovisno o pećnici).
Poslužiti uz kavu ili jogurt kao osvježenje!
Objavljeno 30.07.2019.