Svi smo čuli za čips od kelja i svjesna sam da na prvu to ne zvuči baš primamljivo...ali kad tu nastupe začini, stvar se dakako mijenja!
Postupak je zapravo vrlo jednostavan i brz ako ga pečete u pećnici, sa dehidratorom je stvar malo dulja, međutim po informacijama koje sam dobila hrskavost se fino očuva, dok kad ga pečete hrkavost kraće traje pa je najbolje poslužiti odmah nakon pečenja.
Nekoliko trikova kako postići i malo dulje održati hrskavost kod pečenog čipsa od kelja:
1. nemojte koristiti stabiljku kelja (onaj tvrdi dio u sredini) već isključivo samo listove. Listovi postaju fino hrskavi dok se ovaj tvrđi dio ne uspije ispeći i bude tvrd i žilav (ja probala :D )
2. oprani i očišćeni kelj jako dobro posušiti prije dodavanja začina i pečenja.
3. kod slaganja listova kelja na pleh obložen masnim papirom, ostavite mjesta između njih i nemojte ih slagati jedne na druge.
4. nakon pečenja, kratko ohladiti na rešetci i odmah poslužiti
Ukoliko želite sačuvati čips od kelja, preporuča se staviti nekuhanu rižu u staklenci/limenci u kojoj ih čuvate.
Prije posluživanja može se dodatno zapeći na niskoj temperaturi 10-ak minuta kako bi se osvježio čips nakon čuvanja. Nisam probala, ali ako se odlučite čuvati dulje čips, preporučam dehidrirati.
Sastojci
150 g kelja- 1 manja glavica
cca 1/2 žličice Himalajske soli
cca 1 žličica češnjaka u granulama
prstohvat kajenske papričice
1 žličica prehrambenog kvasca
cca 1 žlica maslinova ulja
Kelj oprati, očistiti, odvojiti listove i dobro posušiti.
Nasjeckati listove na željenu veličinu i stavite u zdjelu, dodajte začine i ulje.
Promiješajte i poslažite sa razmakom na pleh obložen masnim papirom. Nemojte listove slagati jedne na druge i pecite na 150C stupnjeva otprilike 15 minuta.
Pazite da vam listove na zagore, najbolje bi bilo probati i vidjeti ako vam se sviđa tekstura čipsa koji će dobiti laganu hrskavu koricu.
Začine prilagodite svojim željama, ali zbilja, oni čine svaku razliku!
Objavljeno 30.01.2019.