Mnogi moji prijatelji nevježbači kažu: "Joj kako ste svi vi iz teretane dosadni s tom svojom hranom: jedete samo piletinu i rižu." I zapravo, ponekad to nije daleko od istine, ali ako se piletina i riža naprave na zanimljiv način onda se tom obroku nikako ne može zamjeriti da je - dosadan.
Jedan takav obrok dijelim s vama. Izvrstan je kao obrok za nakon treninga jer će vam nadomjestiti potrošene zalihe glikogena, a kvalitetni proteini iz piletine će ubrzati mišićni rast i oporavak.
Dakle, piletina s rižom pod povrtnim umakom
Sastojci su šaroliki, ali ne morate se popisa povrća držati striktno. Ja sam koristila sve što sam našla u frižideru, pa tom logikom idite i vi.
- 200 g pilećih prsa
- 1/2 crvene paprike
- 1/2 žute paprike
- stabljika celera
- 1/2 glavice luka
- 2-3 šampinjona
- 1 manja mrkva
- 200 g umaka od rajčice, s komadima rajčice
- sol, papar, po želji
- 1 žlica maslinovog ulja
- 60 g riže
Na tavi sam zagrijala maslinovo ulje pa na njega bacila piletinu koju sam prethodno izrezala na kockice. Par minuta sam uz miješanje pustila da se piletina dinsta, uz dodavanje malo vode, tek toliko da se ne zapeče. Potom sam dodala celer, luk i paprike koje sam izrezala na kockice. Nakon par minuta sam dodala narezane šampinjone pa istresla umak od rajčice i pustila da se krčka na laganoj vatri.
U to vrijeme sam skuhala rižu i procijedila je pa stavila na tanjur. Kad je umak bio gotov samo sam ha prelila preko riže i gotovo.
Piletina i riža, uz dodatak jako puno boja i okusa. Nije loše, zar ne?
Objavljeno 03.11.2015.