Ako ste je ikada probali, onda znate da prava talijanska tjestenina (pasta) s pelatima, nema veze s onim što mnogi od nas naprave u ideji da će napraviti taj obrok: skuhaju tjesteninu i preliju je pelatima iz konzerve. :)
Pasta s pelatima je u Italiji poput religije, strogo čuvane tajne, recepta kojem svaki veliki chef dodaje neki svoj sastojak kako bi ovaj obrok učinio posebnim i još boljim od onog tradicionalnog.
Za početak evo kako napraviti tradicionalnu talijansku tjesteninu s pelatima, a onda vam prepuštam da dalje recept razvijate u nekom svojem smjeru.
Sastojci:
- 400 g pelata (1 konzerva)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan na što sitnije
- 1/2 glavice luka, nasjeckane na sitno
- 1/2 stabljike celera, s listićima
- 1 manja mrkva
- 1 žlica svježeg peršina
- 1 žlica koncentrata rajčice
- malo svježeg bosiljka
- sol, papar
U posudi zagrijte maslinovo ulje na srednju jakost topline pa dodajte češnjak, luk, celer, mrkvu i peršin i dinstajte dok se povrće potpuno ne omekša, oko 10-ak minuta. Po potrebi dodajte malo vode da se povrće ne zalijepi nego ukuha. Dodajte koncentrat rajčice pa miješajte oko 2 minute, dok povrće ne poprimi boju rajčice.
Potom istresite pelate koje ste prethodno nasjeckali na sitnije, ako je potrebno. Poklopite i uz povremeno miješanje ostavite da se krčka oko 30 minuta. Pred kraj dodajte bosiljak, sol i papar. Kad je gotovo, skinite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
Dok se umak krčka, stavite tjesteninu da se kuha i kuhajte prema uputama na pakiranju, pa je procijedite kad je gotova.
Umak izblendajte štapnim mikserom ili ulijte u blender i tako napravite jednoličan umak, bez komadića.
Prelijte umak preko tjestenine i uživajte u ovoj pravoj aromi Italije.
Ako imate neku bolju / drugačiju ideju za pripremu ovog umaka, slobodno je napišite.
Objavljeno 03.02.2017.