Sretnem nekidan jednu poznanicu u gymu i prva rečenica koju mi je rekla je bila "Ej, ZorroRi, nisi odavno jela neki avokado, ha? Ima sigurno 2 dana?" ;)
I stvarno, čini mi se da je taj avokado postao jedna od najučestalijih namirnica na mojem tanjuru: uz nezaobilazna jaja za doručak i mesinu u ostalim obrocima.
Ovaj vikend sam avokado ugurala u čokoladne kuglice. Ispalo je čak i za mene bolje od očekivanoga, pa dijelim recept s vama:
- 1 avokado
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 200 g tamne čokolade, što više % kakaa, to bolje
- 3 žlice čokoladnih kapljica
- kokosove mrvice, za valjanje
Čokoladu sam istopila na laganoj vatri, do tekućeg stanja. Avokado sam ogulila, očistila od koštice i nasjeckala na što sitnije pa onda dodatno stisnula vilicom. Pomiješala sam avokado i čokoladu, pa dodala ekstrakt vanilije i sve dobro izmiksala štapnim mikserom dok nisam dobila jednoličnu smjesu bez komadića avokada. Potom sam u smjesu dodala čokoladne kapljice isve dobro promiješala vilicom pa stavila smjesu na sat vremena u zamrzivač.
Nakon sat vremena sam izvadila i radila kuglice koje sam valjala u kokos. Kad je sve bilo gotovo ponovo sam vratila u zamrzivač. Kad ih je trebalo jesti, izvadila sam iz leda i navalila ;)
Ne brinite, ne može se smrznuti, a puno je bolje kad stoji u ledu nego u običnom hladnjaku. Usput, čokoladne kapljice su pravo malo iznenađenje kad na njih naletite.
Objavljeno 06.10.2015.