Jučer sam se vratila s ljetovanja. Da, dobro sam napisala. Kraj je veljače i ove godine smo Jelena i ja odlučile zagrebačku zimu skratiti odlaskom u toplije krajeve. Odabrane destinacije su ovaj put bile Tajland i Kambodža. Temperatura - između 28 i 35. Divota!
Povratak u Zagreb i u stvarnost se dogodio jutros sa zvukom alarma. U narednim danima, slagat ću dojmove koji su zaista jako pozitivni, u svim aspektima - od ljudi, prirode, znamenitosti, vremenskih prilika do onoga što je meni zaista jako bitno pri ocjenjivanju destinacije - hrane! Hrana koju sam jela maksimalno raznoliko u ove dvije države je zaista prefina!
Uz jednu napomenu: ako Tajlanđanima kažete da bude "malo spicy" budite spremni da ćete to jedva moći pojesti, čak i ako zaista jako volite ljutu hranu! Ako kažete da ne želite spicy, bit će toliko spicy da možete jesti i da je i dalje znatno više ljuto od onoga što ste naučili u našim kuhinjama.
No, za početak vam donosim recept za tradicionalni tajlandski desert: Khao Neeo Mamuang (mango na ljepljivoj riži). Naime, u svakom restoranu u Tajlandu (posebno u sjevernom dijelu ove azijske države) pronaći ćete ovaj recept, a ako ste od onih koji žele za desert nešto čokoladno - zaboravite! Toga na Tajlandu nema gotovo nigdje!
No, kad probate njihove deserte, shvatite da vam čokolada zapravo nije ni potrebna!
Jedini problemčić jest da u originalni recept ide posebna ljepljiva riža, khao neow, koju kod nas nećete pronaći pa je zamijenite klasičnom rižom.
Dakle, pripremite si doma mango na riži i uživajte gotovo kao da ste na Tajlandu.
Sastojci:
- 1 mango
- 100 g riže
- 120 ml kokosovog mlijeka (u limenci)
- sladilo
- malčice soli
Rižu je potrebno dobro skuhati, tako da nema onih tvrdih dijelova u unutrašnjosti zrna. Kad je riža gotova, skinite je s ploče i ostavite u tekućini / sluzi u kojoj se kuhala. Povući će još vode u sebe.
Za to vrijeme, na srednjem toploj ploči zagrijte kokosovo mlijeko sa sladilom ili soli (ovo možete napraviti i u mikrovalnoj pećnici). Nakon toga, skinite s ploče i ostavite da malo stoji i ohladi se.
Ogulite mango i narežite na trakice ili kockice, kako god želite. Rižu stavite u zdjelicu, preko nje posložite mango pa prelijte kokosovim mlijekom.
Uživajte i budite stalno nasmiješeni - to je apsolutno IN na prekrasnom Tajlandu!
Objavljeno 27.02.2017.