Prepun intenzivnog okusa tamne čokolade, napravljen od zdravih sastojaka i bez suvišnih kalorija, ovaj čokoladni kolač sa narom pravi je užitak. Mekan i sočan, obogaćen mirisnim začinima, savršen je desert koji se topi u ustima.
Sastojci:
- 3/4 šalice integralnog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice himalajske soli
- 1/2 šalice kakaa u prahu
- 1 žličica cejlonskog cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 2 jaja
- 6 žlica meda ili sirupa
- 2 žlice kokosovog ulja otopljenog i rashlađenog
- 1/2 šalice grčkog jogurta
- 2 žlice mlijeka, biljnog ili nemasnog kravljeg
- 1 šalica svježeg nara
Za glazuru:
- 1/2 šalice tamne čokolade 75% i više kakaa
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Protvan 22x22cm obložite papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sol, kakao i začine.
U odvojenoj posudi pjenasto zamutite jaja. Umiješajte med, kokosovo ulje, grčki jogurt i mlijeko. Dodajte suhe sastojke u mokre sastojke i izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Smjesu izlijte u protvan za pečenje. Pecite 20 minuta. Pazite da se ne prepeče. Brownie mora biti ljepljiv i mekan u sredini, nikako suh kao klasični biskvit. Ubodite čačkalicu - ne smije izaći čista.
Otopite tamnu čokoladu i premažite kolač. Pospite narom.
Narežite na kocke i uživajte!
Napomena:
Držite u zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi do tjedan dana. Kao mjeru koristila sam šalicu od 240 ml (US cup). 3/4 šalice = 12 jušnih žlica.
Izvor: Natalie’s Food & Health
Objavljeno 12.10.2017.