Kako napraviti ukusne kolače bez glutena?

Iako vam se možda čini da su slatki, blagdanski dani nemogući bez glutena, rješenja kojima istinski možete uživati u nadolazećim danima ima pregršt

U današnje vrijeme rijetko tko nije čuo za gluten i bezglutensku prehranu, koja je sve češći odabir kod zdravstveno osviještenih osoba, a ne samo kod onih koji boluju od celijakije. Osim sa celijakijom, gluten se danas povezuje i s pojavom različitih bolesti poput dijabetesa, cijelim nizom autoimunih bolesti, pa i s neurološkim poremećajima.

Ukoliko i vama prehrana bogata žitaricama uzrokuje simptome poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, grčeva, umora ili nedostatka energije, možda je vrijeme da razmislite i iskušate bezglutensku prehranu.

Kako za promjene nikad nije kasno, a niti rano, zašto njom ne započeti blagdane koji su često doba godine kada jedemo puno toga i u puno većim količinama?

Vrlo lako možete već postojeće recepte uz male izmjene prilagoditi bezglutenskoj prehrani. Umjesto uobičajenog brašna, možete koristiti rižino, heljdino, kukuruzno ili brašno orašastih plodova poput bademovog. 

Započnite novu godinu zdravijom prehranom i sigurno ćete se osjećati poletnije i bolje.

Kolač od maka

Sastojci:

17 dkg margarina

17 dkg šećera

5 jaja

17 dkg maka

12 dkg mljevenih oraha

šaka grožđica

1 vanilin šećer

0,3 dcl ruma

17 dkg čokolade za kuhanje (za glazuru)

0,5 dcl ulja

 

Priprema

Pjenasto izmutiti maslac i šećer, dodati pet žutanjaka, a zatim dodati sve ostale sastojke.

U drugoj posudi izmutiti pet bjelanjaka i lagano umiješati u smjesu.

Izliti u pleh obložen papirom za pečenje i lagano peći dok smjesa ne porumeni (oko 30 minuta) na 180 stupnjeva (150 stupnjeva u pećnici s kružnim zrakom).

Rastopiti čokoladu za glazuru, dodati ulje i preliti glazuru preko kolača, te staviti u hladnjak da se ohladi.

Objavljeno 29.12.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija