Iako vam se možda čini da su slatki, blagdanski dani nemogući bez glutena, rješenja kojima istinski možete uživati u nadolazećim danima ima pregršt
U današnje vrijeme rijetko tko nije čuo za gluten i bezglutensku prehranu, koja je sve češći odabir kod zdravstveno osviještenih osoba, a ne samo kod onih koji boluju od celijakije. Osim sa celijakijom, gluten se danas povezuje i s pojavom različitih bolesti poput dijabetesa, cijelim nizom autoimunih bolesti, pa i s neurološkim poremećajima.
Ukoliko i vama prehrana bogata žitaricama uzrokuje simptome poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, grčeva, umora ili nedostatka energije, možda je vrijeme da razmislite i iskušate bezglutensku prehranu.
Kako za promjene nikad nije kasno, a niti rano, zašto njom ne započeti blagdane koji su često doba godine kada jedemo puno toga i u puno većim količinama?
Vrlo lako možete već postojeće recepte uz male izmjene prilagoditi bezglutenskoj prehrani. Umjesto uobičajenog brašna, možete koristiti rižino, heljdino, kukuruzno ili brašno orašastih plodova poput bademovog.
Započnite novu godinu zdravijom prehranom i sigurno ćete se osjećati poletnije i bolje.
Kolač od maka
Sastojci:
17 dkg margarina
17 dkg šećera
5 jaja
17 dkg maka
12 dkg mljevenih oraha
šaka grožđica
1 vanilin šećer
0,3 dcl ruma
17 dkg čokolade za kuhanje (za glazuru)
0,5 dcl ulja
Priprema
Pjenasto izmutiti maslac i šećer, dodati pet žutanjaka, a zatim dodati sve ostale sastojke.
U drugoj posudi izmutiti pet bjelanjaka i lagano umiješati u smjesu.
Izliti u pleh obložen papirom za pečenje i lagano peći dok smjesa ne porumeni (oko 30 minuta) na 180 stupnjeva (150 stupnjeva u pećnici s kružnim zrakom).
Rastopiti čokoladu za glazuru, dodati ulje i preliti glazuru preko kolača, te staviti u hladnjak da se ohladi.
Objavljeno 29.12.2015.