Pogledaj BLACK FRIDAY akcije do 50% popusta

5 najpopularnijih dijeta - prednosti i nedostaci!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U proteklih desetak godina, javnost je doslovno obasuta informacijama o raznoraznim dijetama i njihovim pozitivnim utjecajima na skidanje viška kilograma, povratak u željenu formu i dobivanje kilama izgubljenih poželjnih oblina.

Pobornici pojedinih dijeta ističu kako je upravo njihova dijeta "najbolja i najučinkovitija", a liječnici naglašavaju kako nema čarobnog recepta ili univerzalne dijete koja će dati svima iste rezultate.

Predstavljamo vam 5 najpopularnijih dijeta u posljednjih nekoliko godina te njihove pozitivne i negativne osobine.

1. LCHF dijeta
2. Atkinsonova dijeta
3. UN dijeta
4. Dijeta po krvnim skupinama
5. Dukan dijeta

1. LCHF dijeta

LCHF prehrana podrazumijeva smanjen unos ugljikohidrata i povećan unos masnoća. Kako ističu pobornici ovog načina prehrane, prirodne masnoće (zasićene masne kiseline i kolesterol iz mesa, jaja, maslaca i sl.) nisu štetne te ih možemo koristiti u prehrani.

Da za LCHF

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata automatski smanjuje osjećaj gladi. Studije pokazuju da osobe koje su prešle na LCHF dijetu te jedu više proteina i masti, u danu unesu značajno manje kalorija od onih koji imaju veće količine ugljikohidrata u prehrani. Prema tome, prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata su izvrstan odabir za one koji žele izgubiti višak kilograma. Razlog tome jest i gubitak nakupljene vode: s nižim razinama inzulina, bubrezi smanjuju nivo natrija što rezultira rapidnim izbacivanjem vode u prvih 10-ak dana ovog načina prehrane.

Velik dio masnoga tkiva izgubljen ovom prehranom jest onaj abdominalni, s trbuha. Upravo masnoća na tom dijelu tijela značajno utječe na naše zdravlje: visceralna masnoća oko organa i subkutana, ona ispod kože. Masnoća u ovim dijelovima utječe na nastanak upala, inzulinsku rezistenciju i metaboličke disfunkcije. Dugoročno, ovaj način prehrane smanjuje opasnost od srčanih oboljenja te dijabetesa tipa 2.

Ne za LCHF

Liječnici i nutricionisti predlažu da se, prije početka provođenja LCHF dijete naprave nalazi krvi i urina kako bi se mogle pratiti eventualne promjene na nekim vrijednostima, što je čest slučaj kod osoba koje provode ovaj način dijete. Posebno je važno promatrati razine triglicerida koji je odgovoran za nastanak niza bolesti poput kardio-vaskularnih oboljenja te srčanih i moždanih udara.

Prehrana bogata životinjskim mastima i biljnim uljima može utjecati na razinu triglicerida u krvi. Naime, ova ulja i masnoće su često bile izložene visokim temperaturama i procesiranju što je rezultiralo unosom u organizam hrane pune slobodnih radikala, odgovornih za nastanak niza bolesti. Dakle, ako osoba na LCHF prehrani na svojem jelovniku ima puno pečenih sjemenki, prženih orašastih plodova, grijanih ulja, namirnica pripremanih na visokim temperaturama, velika je vjerojatnost da će doći do porasta nivoa triglicerida u krvi.

Visoka razina kolesterola koja je također rezultat prehrane s visokim udjelom prerađenih biljnih i životinjskih masti može utjecati i na povišenje sedimentacije, što je pokazatelj upalnih procesa u organizmu. Upalni procesi u organizmu povećavaju opasnost od oksidacije kolesterola koji se nalazi u krvnim žilama , što rezultira stvaranjem veće količine slobodnih radikala koji utječu na razvoj bolesti i uništavanje tkiva.

Molekule glukoze koje se nalaze u našem krvožilnom sustavu mogu se "zalijepiti" za molekule kolesterola izazivajući da se ove zadrže dulje u krvnim žilama, budući da jetra ne može pravilno procesirati kolesterol ako je molekula glukoze zalijepljena na nju. Duži ostanak kolesterola u žilama povećava opasnost od stvaranja plaka i začepljenja krvnih žila. Uz ovaj način prehrane, bitno je održavati razinu glukoze i hemoglobina dovoljno niskima, da ne bi došlo do gore spomenutih zdravstvenih poteškoća.

Ugljikohidrati su potrebni za konverziju neaktivnih u aktivne tiroidne hormone što može biti usporeno u LCHF prehrani. Da biste spriječili umanjenu konverziju ovih hormona, bitno je unositi namirnice bogate jodom i selenom koji potiču rad tiroidne žlijezde (alge i brazilski oraščići) te ugljikohidrate u pravilnim vremenskim periodima (prije, tijekom i nakon treninga) kako bi se smanjile promjene u razini glukoze u krvi, a ugljikohidrati iskoristili za energiju.

2. Atkinsonova dijeta

Atkinsonova dijeta je način prehrane bez ugljikohidrata koju se smatra pretečom svih proteinskih dijeta. Dijeta se sastoji od tri faze, dok se u četvrtoj fazi održava postignuto stanje. U prvoj fazi (14 dana) ograničava se unos ugljikohidrata na 20 grama dnevno. U drugoj fazi dolazi do laganog uvođenja ugljikohidrata, kroz povrće, a u trećoj fazi formira se optimalna količina ugljikohidrata koju osoba može unositi bez utjecaja na težinu.

Da za Atkinsonovu dijetu

Izbacivanjem ugljikohidrata iz prehrane, jetra masne naslage koristi za proizvodnju glukoze, a dodatni proizvodi tog procesa su toksični ketoni. Ketoni potiskuju apetit što izaziva istovremeno, topljenje masnih stanica za energiju i smanjen apetit. Unos proteina nije ograničen.

Ne za Atkinsonovu dijetu

Zbog smanjenog unosa ugljikohidrata, ova dijeta je za mnoge u početnoj fazi veliki šok. Naime, kod osoba koje inače konzumiraju veće količine ugljikohidrata ili kod ljudi koji pate od hipoglikemije, nema mogućnosti brze proizvodnje glukoze iz masti potrebne za normalan rad mozga i mišića, pa dolazi do iznenadnih osjećaja umora, nervoze, razdražljivosti i slabosti. Posebno su česti negativni aspekti ove dijete kod žena čije su promjene raspoloženja vidljivije i učestalije.

Budući da nema ograničenja u unosu proteina, Atkinsonova dijeta se ne preporučuje osobama s problemima s bubrezima te osobama koje boluju od osteoporoze. Naime, studije upozoravaju da dijete s visokim udjelom proteina mogu utjecati na stvaranje bubrežnih kamenaca i ubrzavanje osteoporoze.

3. UN dijeta

UN dijeta traje 90 dana i jedna je od dijeta, upravo zbog trajanja, koju je najteže provoditi. Tijekom 90 dana dijete slijede četiri različita dana s obzirom na to koju vrstu namirnica se kombinira taj dan. Dijeta uvijek započinje "proteinskim danom", slijedi "škrobni dan", potom "dan ugljikohidrata", a nakon "voćnoga dana" ponovno ide "proteinski dan". Svaki 29. dan je "vodeni dan" kada se pije samo vodu i ništa više. Raspored dana ne smije se mijenjati.

Da za UN dijetu

UN dijeta je, zbog šokiranja organizma, vrlo učinkovita u skidanju viška kilograma. Jednostavna je za primjernu te ne zahtijeva velika ulaganja zbog čega je odabir mnogih koji žele skinuti neželjene naslage. Uz UN dijetu nema preskakanja obroka, ni osjećaja gladi pa je i lakše ustrajati uz ovakav način prehrane.

Ne za UN dijetu

Povratkom na uobičajenu prehranu, nakon 90 dana postoji velika mogućnost da će se vratiti izgubljeni kilogrami. Zbog neprirodne raspodjele nutrijenata, organizam često doživljava šok, što može dovesti do anemije, ali ne i do značajnih promjena u metabolizmu.

Zbog rasporeda dana, prijeti mogućnost od kroničnog deficita esencijalnih masnih kiselina koje nedostaju u prehrani, avitaminoze i gubitka kalcija. Također, neprirodno odvajanje namirnica prijeti opterećenjem probave i štitnjače što dugoročno može izazvati probleme za ukupno funkcioniranje organizma.

4. Dijeta po krvnim skupinama

Svojim rođenjem, svaki pojedinac ima krvnu grupu kojoj pripada. Prehranu po krvnim grupama kreirala je dr. D'Adamo, a temelji se na ideji da krvna grupa utječe na razvoj pojedinih bolesti u slučaju da se bira hrana koja nam ne odgovara tj. da ljudi određenih krvnih grupa imaju predispozicije prema razvojima različitih bolesti koje može dodatno potaknuti krivi izbor namirnica.

Da za dijetu po krvnim skupinama

Bez obzira kojoj krvnoj skupini pripadali, ova dijeta potiče izbacivanje prerađenu hranu i potiče namirnice kontroliranog porijekla, bez previše izmjena i prerada. Na taj način prehrana je bogata vlaknima, mineralima i vitaminima potrebnima za održavanje zdravlja. Također, nekim krvnim skupinama se savjetuje unos više biljnih proteina koji su zdraviji kad se govori o nastanku karcinoma i srčanih oboljenja.

Ne za dijetu po krvnim skupinama

Znanstveni članak objavljen 2013. godine u American Journal of Clinical Nutrition ističe da nema znanstvene potvrde za učinkovitost dijete po krvnim skupinama. Sveučilište u Torontu je 2014. godine objavilo studiju u magazinu Plos One potvrđuje ovu tezu. Studija provedena na 1400 osoba pokazala je da ova dijeta ne potvrđuje zdravstvene učinke ukoliko ih se osobe određenih krvnih skupina pridržavaju. Dodatno, dr. D'Adamo ističe kako su za optimalne rezultate potrebni mnogi dodaci prehrani koje - prodaje na vlastitoj stranici!

5. Dukan dijeta

Dr. Pierre Dukan, francuski liječnik osmislio je dijetu koja nosi njegovo ime, a koja se bazira na 4 faze. Radi se o visokoproteinskoj dijeti u koju se, s vremenom, ubacuju ugljikohidrati.

U prvoj fazi (ključna faza) prehranu čine samo proteini i traje 1-10 dana, ovisno o tome koliko kilograma osoba želi izgubiti. U drugoj (ključnoj) fazi ubacuje se voće, dok se ne dosegne željena težina. Treća faza se naziva fazom konsolidacije i označava dodavanje povrća. Trajanje faze ovisi o izgubljenim kilogramima u prve dvije faze. Posljednja je faza stabilizacije koja traje do kraja života i koja označava uvođenje ugljikohidrata. Zadržava se jedan čisti proteinski dan.

Da za Dukan dijetu

U prvim danima osoba će doživjeti veći gubitak kilograma što je izrazito pozitivno za motivaciju. Dijeta je vrlo striktna što je pozitivno za osobe s manjim znanjem o namirnicama i njihovom nutritivnom sastavu jer nema mogućnosti "vrludanja" u neznanju i odabiru namirnica. Također, ova dijeta zabranjuje unos prerađenih namirnica, te ograničava unos soli i masti.

Ne za Dukan dijetu

Osobe navikle na visok unos ugljikohidrata u početnoj će fazi doživjeti šok što će rezultirati slabinom, nervozom, umorom i razdražljivošću. Također, ograničavanje na čistu proteinsku prehranu može izazvati manjak vitamina, minerala i antioksidansa što može izazvati i neka lakša oboljenja i zdravstvene probleme. Također, osobe koje su izrazito aktivne vrlo će teško podnijeti manjak ugljikohidrata jer neće imati energije za treninge i oporavak.

Zaključak

Da ponovimo, ne postoji savršena dijeta i savršen recept koji će vam donijeti rezultate. Kako je svaka osoba različita po svojim karakternim osobinama, tako se razlikuje i tjelesno te po načinu reakcije na pojedine namirnice i kombinacije namirnica.

Osim toga, nijedna dijeta neće dugoročno riješiti problem viška kilograma ako pojedinac nije spreman svoje nezdrave prehrambene navike zamijeniti zdravima. Tek kada steknete naviku zdrave prehrane i unosa namirnica koje vam pomažu u održavanju željene forme, moći ćete reći da ste pronašli najbolju dijetu za sebe. Jedino što se tada dijeta zove - stilom života!

Objavljeno 25.02.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!