Pogledaj BLACK FRIDAY akcije do 50% popusta

Jelovnik za trudnicu s povišenim šećerom i komplikacijama (mirovanje)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Prehrana u trudnoći bitna je za zdravlje majke, za zdravlje njenog djeteta, a može utjecati i na tijek trudnoće. Smatra se da razvoj fetusa tijekom cijele trudnoće zahtijeva 80000 kcal energije. Prema toj pretpostavci se vodi i preporuka za povećanje kalorijskog unosa tijekom trudnoće:

1. tromjesečje

Bez promjena u energetskom unosu

2. tromjesečje

Povećanje energetskog unosa za 340 kcal dnevno

3. tromjesečje

Povećanje energetskog unosa za 452 kcal dnevno

Osim potreba za energijom, rastu i potrebe za makro i mikronutrijentima. Tako se unos proteina povećava na 1,1 do 1,5 g/kg TM/dan (u odnosu na 0,8 g/kg TM/dan prije trudnoće), dok se unos ugljikohidrata i masti ne mijenja previše.

Što se vitamina i minerala tiče, kod priprema za trudnoću, i u trudnoći preporuča se pojačani unos folne kiseline. Folna kiselina igra bitnu ulogu u pojačanom dijeljenu stanice, intenzivnom staničnom rastu i sintezi nukleotida, procesa koji se događaju tijekom razvoja fetusa. Folna kiselina se također preporučuje kao prevencija za razvoj defekata neuralne cijevi. U hrani, glavni izvor folata su citrusno voće, tamnozeleno lisnato povrće, orašasti plodovi i jetra. Uz pojačani unos hrane bogate folnom kiselinom preporučuje se i suplementacija u količini 600 – 800 µg dnevno.

trudnoca jelovnik

Željezo se rutinski preporučuje prilikom trudnoće s obzirom na to da se potrebe za željezom skoro udvostručuju. Uz željezo se preporučuje i vitamin C koji poboljšava apsorpciju, a dobro je izbjegavati unos mlijeka i mliječnih proizvoda te čaja u sat – dva prije i poslije suplementacije. Meso, jaja i riba te tamnocrveno voće i povrće su dobri izvori željeza.

Vitamin D je vitamin topiv u mastima kojeg slabo ima u hrani, ali ga koža proizvodi izlaganjem suncu. Manjak je čest kod trudnica pogotovo u zimskom periodu ili onih koje žive u hladnijim klimatskim podnebljima s malo sunca.

Još jedna bitna stavka su omega 3 masne kiseline, pogotovo DHA. Glavni izvor DHA masne kiseline je plava morska riba. Treba međutim biti oprezan s unosom, jer se u mastima taloži živa koja nikako nije poželjna u trudnoći. Zato je dobro iskoristiti podneblje u kojem živimo i birati ribu kraćeg životnog vijeka i na početku prehrambenog lanca – srdelice, papaline, inćuni, škombri, plavice i povremeno losos. Tunu, pogotovo iz konzerve je najbolje izbjegavati. Ako se ne unosi dovoljno ribe, dobro je DHA masnu kiselinu suplementirati. Ona je bitna za razvoj mozga, kognitivnih sposobnosti i očiju.

Trudnicama se preporuča raznolika uravnotežena prehrana s umjerenim unosom kofeina. Od hrane je potrebno jedino izbjegavati nedovoljno termički obrađenu hranu poput domaćeg svježeg sira (koji nije prošao proces pasterizacije) ili bifteka te alkohola. Sirova hrana može biti izvor zaraze listerijom, koja u trudnoći uzrokuje razne komplikacije. Također, prilikom vrtlarenja se preporuča nošenje rukavica i obavezna higijena ruku da se smanji mogućnost zaraze toksoplazmozom.

trudnoća jelovnik

Dobitak kilograma u trudnoći

Određeni dobitak kilograma u trudnoći je normalan. U pravilu je to veći kako se trudnoća približava svom kraju. Minimalni dobitak je oko 8 kg koji u ovom slučaju uključuje fetus, posteljicu, aminotsku tekućinu i prilagodbu različitih organa na trudnoću (maternica, grudi, volumen krvi).

Prema Institute of Medicine, Weight gain during pregnancy: reexamining the guidelines 2009. Wahintgon DC, preporuke oko porasta težine u trudnoći su sljedeće:

BMI prije trudnoće

Ukupni dobitak kg na dan termina

Dobitak kg u 2. i 3. tromjesečju (raspon/prosjek)

Pothranjenost
(<18,5 kg/m²)

12,5 – 18 kg

0,44 – 0,58 kg/tj (0,51)

Normalna tjelesna masa
(18,5 – 24,9 kg/m²)

11,5 – 16 kg

0,35 – 0,50 kg/tj (0,42)

Prekomjerna tjelesna masa
(25 – 29,9 kg/m²)

7 – 11,5 kg

0,23 – 0,33 kg/tj (0,28)

Pretilost
(> 30 kg/m²)

5 – 9 kg

0,17 – 0,27 kg/tj (0,22)

Žene s većom predporođajnom težinom nose i veći rizik od komplikacija tijekom trudnoće kao npr. gestacijski dijabetes, hipertenzija, veća vjerojatnost poroda carskim rezom.

trudnoca jelovnik

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes je stanje u kojem žene bez prethodne dijagnoze šećerne bolesti, imaju tijekom trudnoće loše nalaze razine glukoze u krvi. Kod normalne trudnoće, pod utjecajem hormona dolazi do pojačane stimulacije beta stanica gušterača i jače proizvodnje inzulina, a istovremeno se povećava i inzulinska rezistencija.

Kada povećana proizvodnja inzulina ne može ’nadjačati’ inzulinsku rezistenciju, dolazi do razvoja gestacijskog dijabetesa. Gestacijski dijabetes sa sobom nosi rizike od preeklampsije, povećane težine novorođenčeta (preko 4000 g) i ramene distocije.

Dijagnoza gestacijskog dijabetesa uključuje oralni test opterećenja glukozom (OGTT) tj. ispijanje 75 g glukoze otopljene u 250 ml vode te mjerenje šećera u krvi i urinu na tašte, i samo u krvi nakon 60 i 120 min od ispijanja otopine.

Test se obično provodi između 24. i 32. tjedna.

Referentne vrijednost za OGTT su (osoba nema gestacijski dijabetes ako su dobivene vrijednosti u krvnoj plazmi):

Vrijeme

Razina glukoze u krvi

0 min

5,1 – 6,9 mmol/L

60 min

≥ 10,0 mmol/L

120 min

≥ 8,5 mmol/L

Prema: WHO, Diagnostic Criteria and Classification of Hyperglycaemia First Detected in Pregnancy, 2013.

trudnoca jelovnik

Primjer jelovnika

Nakon dijagnoze gestacijskog dijabetesa, ako je moguće, se prvo glukozu u krvi pokuša regulirati dijetom i promjenama u načinu života. Preporuča se redovito lagano šetanje (uz savjetovanje s ginekologom) i raznolika prehrana bogata povrćem, proteinima, kompleksnim ugljikohidratima te kvalitetnim mastima. U prehrani treba izbjegavati slatkiše, voćne sokove i premasnu tešku hranu. Obroke je najbolje razdijeliti kroz dan i na taj način održavati željenu razinu glukoze u krvi.

Jelovnici su bazirani na 1800 kcal. Pokriva potrebe prosječne ženske osobe, koja je na čuvanju trudnoće u zadnjem tromjesečju. Jelovnik osigurava oko 90 g proteina, 70 g masti i 200 g ugljikohidrata. Ugljikohidrati su ravnomjerno raspoređeni kroz obroke.

trudnoca jelovnik

Menu 1

Zajutrak

Kajgana s povrćem

  • 100 g (2 kom) jaja
  • 1/2 paprike
  • sol, papar, peršin
  • 200 g srednjemasnog (2,8 %) mlijeka

Papriku oprati i nasjeckati na kockice. Jaja smućkati u zdjelici i dodati sol, papar i peršin. Kad se paprika malo zapekla, uliti jaja i lagano miješati dok se sve ne skuha. Ponuditi uz šalicu mlijeka.

Doručak

Jogurt i voće

jogurt

  • 250 g srednjemasnog (2,8 %) jogurta
  • 150 g (1 kom) jabuke

Ručak

Rižoto s piletinom i brokulom

  • 150 g piletine
  • 60 g smeđe riže
  • 1 šalica nasjeckane brokule
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • sol, papar, chilli

Piletinu narezati na komadiće i začiniti. U posebni lonac, staviti vodu za rižu. Kad voda zavrije dodati rižu, posoliti i pustiti da se kuha. Na tavu uliti malo ulja, i kad se ulje zagrije dodati piletinu. Kad je piletina napola pečena, dodati nasjeckanu brokulu  i promiješati. Kad je riža skoro gotova, pomiješati, dodati piletinu s povrćem i pustiti da se riža skuha do kraja.

Salata od rajčice

  • 6 kom cherry rajčice
  • 1 šalica zelene salate
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • sol, papar, bosiljak

Rajčicu narezati na kriške i začiniti. Pomiješati sa svježom salatom. 

Užina

Toast s maslacem od kikirikija

tost maslac

  • 50 g toasta (ili kruha od cjelovitog zrna)
  • 40 g maslaca od kikirikija (bez dodanog šećera)

Večera

Pečena piletina (ostatak od ručka)

  • 50 g piletine
  • 60 g kruha od cjelovitog zrna
  • 1 šalica kiselih krastavaca

Piletinu lagano popeći i ponuditi uz kisele krastavce.

Menu 2

Zajutrak

Sendvič

  • 100 g kruha od cjelovitog zrna
  • 30 g pureće deluxe šunke
  • 30 g abc sira
  • zelena salata, rajčica, kiseli krastavci

Doručak

Zobene pahuljice s bademima

zobene bademi

  • 30 g zobenih pahuljica
  • 200 g srednjemasnog mlijeka
  • 15 g nasjeckanih badema
  • 10 g grožđica

Zobene pahuljice namočiti u mlijeku preko noći. Dodati nasjeckane bademe i grožđice (ili neko drugo suho voće).

Ručak

Pečeni losos s pireom od povrća

  • 200 g odreska od lososa
  • 250 g krumpira
  • 1 šalica brokule
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar

Krumpir narezati na kockice i skuhati u slanoj vodi skupa s brokulom. Kad je kuhano, krumpir i brokulu, procijediti, začiniti u ispasirati zajedno sa žlicom ulja. Odrezak od lososa začiniti i ispeći a svake strane po par minuta. 

Svježa salata

  • 1 šalica zelene salate
  • matovilac, rikola
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar, ocat

Od navedenih sastojaka pripremiti salatu.

Užina

Zapečene palačinke sa sirom

  • 100 g svježeg polumasnog sira
  • 15 g kiselog vrhnja
  • 1 jaja
  • 2 palačinke
  • 1 nektarina

Palačinke napuniti svježim sirom, začinjenim s malo soli. Napraviti smjesu od kiselog vrhnja i jaja i malo posoliti. U zdjelu staviti palačinke i preliti smjesom vrhnja i jaja te zapeći u pećnici 15-ak minuta. Za desert ponuditi nektarinu.

Večera

Toast s domaćom paštetom

domaca pasteta

  • 50 g nemasnog svinjskog mesa
  • 60 g (2 kriške) prepečenog toasta
  • 1 žličica maslaca
  • sol, papar, mažuran

Svinjetinu skuhati u vodi. Kad je gotova, ubaciti u sjeckalicu s malom maslaca i začinima te sjeckati dok ne nastane pašteta. Ponuditi uz prepečeni toast.

Menu 3

Zajutrak

Zapečena palenta

  • 30 g kukuruzne krupice
  • 30 g poriluka
  • 1 češnjak
  • sol, papar, peršin
  • 1 čajna žličica ulja
  • 200 g srednjemasnog jogurta

Kukuruznu krupicu skuhati prema uputstvima. Poriluk nasjeckati i malo popeći na tavi te skupa s zgnječenim češnjakom i začinima umiješati u palentu. Na papir za pečenje razvaljati palentu u debljini 1 cm te zapeći u pećnici 15-ak minuta. Ponuditi uz jogurt.

Doručak

Voćni puding

chia

  • 200 g srednjemasnog mlijeka
  • 150 g šumskog voća (svježeg ili smrznutog)
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 5 g (1 čajna žličica) meda

Bobičasto voće po želji smiksati s mlijekom ili pomiješati u komadima. Dodati med i chia sjemenke i još jednom dobro promiješati. Pustiti preko noći da se zgusne.

Ručak

Juha od rajčice

  • 1/4 luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 300 g rajčice
  • sol, papar, bosiljak, mažuran

Rajčicu zarezati u križ i ubaciti u vrelu vodu na 1 minutu. Oguliti i nasjeckati na komade. Na malo ulja prodinstati luk i češnjak. Dodati nasjeckanu rajčicu i začine. Kuhati 15 ak minuta. Dodati žličicu sladila (po želji) i na kraju smiksati štapnim mikserom u gustu juhu.

Špageti bolonjez

  • 70 g špageta
  • 60 g mljevenog mesa
  • 100 g umaka od rajčice
  • 1/4 luka
  • sol, papar, slatka paprika, kim

Meso dinstati na kapuli. Dodati začine i umak od rajčice te kuhati 20-ak minuta. Tjesteninu skuhati prema uputama i umiješati u bolonjez umak.

Užina

Eggmuffin

egg muffin

  • 1 jaje
  • 30 g šunke
  • 1/2 šalice nasjeckanog povrća
  • sol, papar, ostali začini
  • 3 marelice

Povrće i šunku lagano popeći na tavi i pustiti da se ohladi. Jaje umutiti. I dodati nasjeckano povrće, šunku i začine. Uliti u kalupe za muffine i peći 20-ak minuta na 180°C. Za desert ponuditi marelice.

Večera

Pileća salata s dressingom od jogurta

  • 100 g piletine
  • 30 g tjestenine
  • 250 g jogurta
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol ,papar, mješavina mediteranskih začina
  • 1 mrkva
  • 1 zdjelica salata
  • dodatno povrće po želji

Piletinu narezati na trakice, začiniti i ispeći. Tjesteninu skuhati u vodi prema uputama na pakiranju. Jogurt pomiješati sa začinima i dodati licu maslinovog ulja. Svježe povrće oprati i usitniti, dodati piletinu i tjesteninu te preliti dressingom od jogurta.

Zaključak

Uslijed novih referentnih vrijednosti koje su izašle za dijagnozu gestacijskog dijabetesa, sve je veći broj žena koje se s njime susreću. Najjednostavnije i najzdravije rješenje je promjena načina života i prehrane. Treba jesti raznovrsno te unositi dovoljno povrća u pravilno raspoređenim obrocima.

Slastice i pekarske proizvode izbaciti ili svesti na minimum, te prema mogućnostima ubaciti redovite šetnje. Uz savjetovanje s liječnikom preporuča se redovito praćenje glukoze u krvi.

Literatura

 

Objavljeno 13.09.2017.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!