
Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Naši stari su oduvijek govorili kako žlica meda na prazan želudac svaki dan čuva od većine infekcija i upala cijele godine. Djeca su ga tako svako jutro dobivala po žličicu prije vrtića ili škole, a roditelji su se povodili za njihovim primjerom. Jeste li i vi bili među njima? Vraćanje staroj dobroj navici ojačat će vaš imunitet, dati vam više energije za izvršavanje zadataka koji vam predstoje u danu, a dugoročno vas zaštititi od nekih kroničnih oboljenja.
Iako se sastoji većinom od ugljikohidrata (čak 85%) i vode ovaj slatki, gusti nektar nije šećer koji biste trebali izbjegavati. Sadrži 41% fruktoze i 36% glukoze, a ostatak se sastoji od saharina, maltoze i dekstrina. Dapače, od žličice-dvije dnevno možete samo profitirati mineralima poput željeza, kalcija, bakra, magnezija, aluminija, bora, kroma; enzimima i antioksidantima, vitaminima B1, B2, B3, B5, B6 ili H, B9, bjelančevinama, organskim kiselinama, hormonima i inulinom.
Već svi znaju da med proizvode pčele obilazeći cvijeće i sakupljajući nektar sa cvijeća koji kasnije, pomiješan sa fermentima čuvaju u košnicama, u saćama. Ne kaže uzalud „vrijedan kao pčelica“; za samo kilogram meda, pčele moraju sakupiti 3 kg nektara, a da bi to učinile, moraju preletjeti 140,000 km i obići i stotinjak cvjetova, ovisno o vrsti, dakle i količini nektara koju sadrži pojedini cvijet. Osim nektara, pčele prikupljaju i mediljku, odnosno mednu rosu, koju proizvode lisne uši, a vrsta meda koju tako dobivamo zove se med medljikovac.
Osim nutritivnih vrijednosti, med ima dokazana antibakterijska svojstva, antimikrobna i antiprotozoična svojstva. Med sadrži u sebi antibiotike iz biljaka, stoga ima protuupalno djelovanje, a s obzirom da ne pljesnivi, može poslužiti i kao konzervans, stoga se često može naći u kombinaciji s orašastim i bobičastim voćem kao ukusna delikatesa.
Osim protuupalnog, med ima i hiposenzibilno, diuretičko, detoksično, analgezo, regenerativno djelovanje; pomaže očuvanju srca i krvnih žila, čišćenju pluća, nastanku krvi, pomaže očuvanju živčanog sustava; u borbi protiv stresa, depresije i posljedica njihovog djelovanja. Mnogi srčani bolesnici svakodnevno konzumiraju med, ne samo da bi zamijenili šećer i time smanjili pojavnost arterioskleroze, već i zato što med utječe na jačanje stijenki krvnih žila, na proizvodnju enzima i antioksidanata koji štite organizam, pomaže u poremećajima rada srca, aritmijama i drugome. Znanstvenici mu u posljednje vrijeme pripisuju i antikancerogeno djelovanje.
Ciljano djelovanje meda ovisi i o biljci od koje je spravljen pa tako med od kadulje, tamne boje i grkog okusa djeluje u prevenciji prehlada, pomaže izbacivanju sluzi; kestenov med također je tamnije boje, a odličan je u poticanju probavnog sustava, pomaže rad crijeva, štiti želučanu i crijevnu sluznicu. Med od lavande pomaže u smanjenju peludnih alergija, smiruje živce i nervni sustav. Lipin med svijetao i lagan, blagog okusa čuva od bubrežnih oboljenja, ubrzava metabolizam i smiruje grčeve. Med od lipe ne preporučuje se srčanim bolesnicima. Bagremov med je svijetle, žute boje, lagan i blagog mirisa. Preporučuje se za smirenje, problema s vrtoglavicom i nesanicom, posebno je dobar kod napetosti uzrokovanih stresnim situacijama. Pored nekih najčešće spravljanih vrsta meda, učestali su i livadni med, koji u sebi sadrži sastojke više različitih biljaka, stoga je dobar za više različitih boljki i vraćanje energije te različite vrste meda ovisno o podneblju s kojeg dolaze.
Med povećava djelotvornost leukocita u borbi protiv „neprijatelja“, povećava rast broja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, dakle „jača“ krv. Kao što smo spomenuli u uvodu, često se preporučuje upravo djeci za jačanje imuniteta jer prema novim istraživanjima, ne opterećuje probavni sustav, a brzo apsorpcija sprečava alkoholnu fermentaciju. Djeluje upravo u crijevima, na prvoj crti bojišnice protiv infekata, čak i raznih crijevnih parazita čestih kod male djece koja se često igraju u pijesku infestiranim jajašcima nametnika. Česte viroze eliminira vraćajući narušen imunitet, zaustavlja probavne tegobe kod crijevnih viroza kao što su proljev i povraćanje, pomaže kod prehlada, a preporuča ga se osim u čaju piti i otopljenog u toplom mlijeku jer poboljšava apsorpciju kalcija. Ne zaboravite da se med ne smije kuhati jer tako gubi dragocjena svojstva, stoga ga je najbolje otopiti u ne previše vrućoj tekućini, najbolje na temperaturi na kojoj se može piti.
Med ćete najvjerojatnije kupiti u staklenkama već predviđenim za to, koje su najčešće prozirne pa ga je potrebno čuvati na tamnom mjestu jer svjetlost uništava vitamine i enzime, stoga gubi na vrijednosti. Najbolje ga je čuvati u staklenom i keramičkom posuđu na temperaturama od 11-19 stupnjeva Celzijevih.
Apikultura je stara već više od 4 tisućljeća, a nekad se osim u ljekovite svrhe, med koristio u religiozne svrhe, baš zato jer ga nije bilo lako nabaviti. Preporučuje se konzumacija cijeloga života kako bi se održalo zdravlje i produžilo život.
Objavljeno 19.01.2011.