Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Pizza je jedan od mojih dražih „junk“ jela. Iako možemo nadjev napraviti da sadrži puno više proteina nego klasična pizza, ovdje slijede tri recepta kojima je nadjev proteinski, ali sam se malo poigrala i s tijestom. Različite su verzije, naravno drugačije od onog na što smo navikli, ali sasvim dostojno mogu zamijeniti klasičnu pizzu.
Mesna pizza ili „meatza“
Ova pizza zapravo ima najmanje veze s pizzom. Zato se i zove mesna pizza. Najčešće je pripremaju sljedbenici paleo dijete, jer sadrži minimalno ugljikohidrata i nema žitarica. Odlična je, dakle, „low carb“ verzija. Ako ste od volje, meso možete samljeti i pomiješati s jajetom i na taj način napraviti „tijesto“. Ovdje je puno jednostavnija verzija.
Sastojci:
- 200 g pilećih prsa (ili nekog drugog mesa)
- 75 g luka (1 glavica luka)
- 10 g češnjaka (3 češnja)
- 100 g gljiva (ja sam koristila bukovače)
- 150 g pasirane rajčice (možete kombinirati pasiranu rajčicu s koncentratom rajčice)
- 40 g ribanog polutvrdog ili tvrdog sira (ja sam koristila ementaler)
- sol, papar, origano, bosiljak, ljuta paprika
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 220 °C.
Pileća prsa istući batom za meso i staviti u posudu za pečenje, na masni papir. Malo posoliti.
Ubaciti u pećnicu i pecite oko 2-3 minute sa svake strane.
Izvaditi meso van, neka se hladi, i pećnicu smanjiti na 180 °C.
Luk i češnjak nasitno nasjeckati i ubaciti na zagrijanu tavu. Zatim dodati narezane gljive.
Kad je luk dobio boju, i gljive se malo zapekle, smanjiti vatru i dodati pasiranu rajčicu. Miješajući cijelo vrijeme, dodati začine i pričekati dok lagano zakipi.
Na pileća prsa složiti nadjev i posuti naribanim sirom.
Ubaciti u pećnicu na još 15 minuta.
Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost: 468 kcal
Bjelančevine: 64 g
Masti: 14 g
Ugljikohidrati: 19 g
Pizza s tijestom od sira
Još jedna „low carb“ varijanta. Onaj tko voli okus sira, ova će mu se svidjeti. Tijesto puno više nalikuje klasičnom pizza tijestu, a nadjev pak sadrži dovoljno proteina.
Sastojci (za 2 porcije):
- 100 g jaja (2 srednja jaja)
- 150 g posnog sira
- 100 g nemasne šunke
- 50 g polutvrdog ili tvrdog sira (ja sam opet koristila ementaler)
- 10 g češnjaka (3 češnja)
- 100 g gljiva (ja sam koristila bukovače)
- 100 g pasirane rajčice (možete kombinirati pasiranu rajčicu s koncentratom rajčice)
- sol, papar, origano, bosiljak, ljuta paprika
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 180 °C.
Jaja izmutiti, pa pomiješati s posnim sirom i polovicom naribanog sira.
Staviti u posudu za pečenje, na masni papir, i peći oko 30 min.
Češnjak nasjeckati na sitno i ubaciti u tavu te dodati narezane gljive, šunku i pasiranu rajčicu. Miješati na laganoj vatri dok ne zakipi. Dodati začine.
Kad ste izvadili tijesto iz pećnice, pustiti da se spusti, a pećnicu pojačajte na 220 °C.
Premazati ga nadjevom i posuti ostatkom naribanog sira. Staviti peći dodatnih 15 minuta.
Nutritivne vrijednosti (po porciji):
Energetska vrijednost: 293 kcal
Bjelančevine: 34 g
Masti: 14 g
Ugljikohidrati: 9 g
Pizza od krumpira
Ova verzija pizze je možda najsličnija klasičnoj pizzi, iako je tijesto rađeno od krumpira, jaja i sira. Udio ugljikohidrata je nešto veći, ali pizza je zato pogodna za celijakičare s obzirom da ne sadrži gluten. Također je dobar izbor i za sljedbenike paleo dijete, koji ipak mogu umjesto običnog krumpira koristiti batat.
Sastojci:
- 150 g krumpira (2-3 srednja krumpira)
- 50 g posnog sira
- 55 g jaja (1 srednje jaje)
- 150 g pilećih prsa
- 45 g luka (1/2 glavice luka)
- 100 g gljiva (ovaj put sam koristila šampinjone)
- 20 g koncentrata od rajčice
- 50 g svježe rajčice (1/2 rajčice)
- 20 g ribanog sira (ementaler)
- sol, papar, origano, bosiljak, ljuta paprika
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 220 °C.
Krumpir skuhati u slanoj vodi. Nakon toga ga zgnječiti i pomiješati s posnim sirom i jajetom. Staviti u posudu za pečenje na masni papir i peći 15-ak minuta ili dok ne dobije boju.
Luk i češnjak nasjeckati na sitno pa baciti u zagrijanu tavu. Piletinu istući batom za meso, narezati na trakice i baciti u tavu. Isti postupak ponoviti s gljivama. Začiniti po želji i pustiti da se krčka.
Rajčicu pomiješati s koncentratom i izmiksati. Malo posoliti.
Kad je tijesto pečeno premazati ga rajčicom i posuti gore popečenu piletinu i gljive. Posuti ribanim sirom i staviti peći još 10-ak minuta.
Nutritivne vrijednosti
Energetska vrijednost: 530 kcal
Bjelančevine: 61 g
Masti: 14 g
Ugljikohidrati: 39 g
Objavljeno 16.09.2016.