1. Hranite se uravnoteženo, što znači, pazite na pravilno kombiniranje namirnica
2. Izbjegavajte "prazne" ugljikohidrate (manje vrijedne namirnice, industrijski šećer). Umjesto toga upotrebljavajte složene ugljikohidrate (proizvode od cijelovitih žitarica, povrće, voće, krumpir, rižu). Složeni ugljikohidrati organizam opskrbljuju trajnom energijom i ne debljaju tako brzo kao jednostavni ugljikohidrati.
3. Pazite na to da vam tijelo prima sve aminokiseline. Da biste osigurali dostatan unos proteina, upotrebljavajte visokovrijedne koncentrate hrane.
4. Izbjegavajte masnoće koliko god je to moguće. Pazite na "skrivene" masnoće kojih ima u kobasici, gotovim jelima, jelima prženim na mnogo ulja itd. Ako u svojoj kuhinji upotrebljavate masti i ulja, trošite samo hladno prešana ulja.
5. Vodite brigu o tome da vam tijelo prima dovoljno vitamina i elemenata u tragovima kao i mineralnih tvari. Te su tvari sadržane u uravnoteženoj prehrani s mnogo povrća, voća i proizvoda od cjelovitih žitarica.
6. Balastne tvari su za tijelo bitan čimbenik za normalnu probavu. One odstranjuju iz tijela štetne tvari i reguliraju stolicu.
7. Približno odredite vaš dnevni unos kalorija i nabavite si tablicu s kalorijskim vrijednostima namirnica.
8. Umjesto da dnevno uzimate tri velika i teška obroka, jedite pet ili šest puta na dan. Time je vašem tijelu osigurana opskrba bjelančevinama i ugljikohidratima tijekom cijeloga dana.
9. Upotrebljavajte samo svježe sastojke i što je moguće manje konzervansa. Pažljivo pripremajte jela kako bi se sačuvale hranjive tvari.
10. Ako želite izgraditi mišiće odnosno smanjiti prekomjernu kilažu, posegnite za provjerenim koncentratima hrane renomiranih proizvođača. Oni sadrže sve važne aminokiseline, vitamine.
2. Izbjegavajte "prazne" ugljikohidrate (manje vrijedne namirnice, industrijski šećer). Umjesto toga upotrebljavajte složene ugljikohidrate (proizvode od cijelovitih žitarica, povrće, voće, krumpir, rižu). Složeni ugljikohidrati organizam opskrbljuju trajnom energijom i ne debljaju tako brzo kao jednostavni ugljikohidrati.
3. Pazite na to da vam tijelo prima sve aminokiseline. Da biste osigurali dostatan unos proteina, upotrebljavajte visokovrijedne koncentrate hrane.
4. Izbjegavajte masnoće koliko god je to moguće. Pazite na "skrivene" masnoće kojih ima u kobasici, gotovim jelima, jelima prženim na mnogo ulja itd. Ako u svojoj kuhinji upotrebljavate masti i ulja, trošite samo hladno prešana ulja.
5. Vodite brigu o tome da vam tijelo prima dovoljno vitamina i elemenata u tragovima kao i mineralnih tvari. Te su tvari sadržane u uravnoteženoj prehrani s mnogo povrća, voća i proizvoda od cjelovitih žitarica.
6. Balastne tvari su za tijelo bitan čimbenik za normalnu probavu. One odstranjuju iz tijela štetne tvari i reguliraju stolicu.
7. Približno odredite vaš dnevni unos kalorija i nabavite si tablicu s kalorijskim vrijednostima namirnica.
8. Umjesto da dnevno uzimate tri velika i teška obroka, jedite pet ili šest puta na dan. Time je vašem tijelu osigurana opskrba bjelančevinama i ugljikohidratima tijekom cijeloga dana.
9. Upotrebljavajte samo svježe sastojke i što je moguće manje konzervansa. Pažljivo pripremajte jela kako bi se sačuvale hranjive tvari.
10. Ako želite izgraditi mišiće odnosno smanjiti prekomjernu kilažu, posegnite za provjerenim koncentratima hrane renomiranih proizvođača. Oni sadrže sve važne aminokiseline, vitamine.
Objavljeno 15.02.2010.
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Ostali postovi
Postoji3komentara na ovu temu
Komentiraj ovu temu
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija